Понеделник, Юли 06, 2020

jdgС решение от 15.09.2016г на Шуменският районен съд, болница е осъдена от М.Т.М. - дъщеря и законен наследник на Е.Р.М., да й заплати обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 25 000лв. Искът е заведен на правно основание чл.49 ЗЗД вр. чл.45 ЗДД, предявен частично за общо сумата от 100 000 лева. Обективно кумулативно съединен, в условията на евентуалност, е и обратен иск от болницата

срещу застрахователното дружество „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД за обезщетение поради настъпило застрахователно събитие смърт на пациент.
След получени силни болки в корема, съпроводени с повръщане, сутринта на 05.02.2011г Е.Р.М. била приета в Спешното отделение на болницата. Вечерта на 06.02.2011г умира в отделението по анестезия и интензивно лечение. На основа на събраните по делото доказателства, по категоричен начин бе установена вината на лекуващия персонал, за неприлагането на готови фактори на кръвосъсирването след направената й операция, станали причина за смъртта й. Уточнява се още, че такива медикаменти се използват от 10год, но съответната болница не е разполагала с такива.
Съда е приел, че „задължение на болницата, като субект, приел да предостави здравна услуга, е да организира така дейността, че при приемане на пациент да се установи, какви лекарства приема, от колко време, на основата на което да се изгради индивидуална лечебна стратегия. Съдът намира, предвид установената към процесния период, липса на подходящ бързодействащ медикамент, че бездействието по набавяне, на посочения от вещото лице такъв, също е довело до леталния край на Е.Р.М., поради което е налице противоправно поведение от страна и на ръководството на лечебното заведение, което не е успяло да достави и поддържа наличието на същия, чиято липса, а от там и неприлагането, се е оказала фатална за пациентката“. Съдът е приел още, че такива случай болницата е била длъжна да предприеме своевременни мерки за набавяне на необходимите лекарства или своевременно да транспортира пациентката до най-близкото лечебно заведение, което разполага с необходимите условия за това.
Относно предявеният обратен иск от лечебното заведение срещу „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД, като застраховател, същият е осъден да заплати на болницата застрахователно обезщетение за допуснат по небрежност застрахователен риск при професионално обслужване на пациент по застраховка „Професионална отговорност на медицински персонал“, сумата в размер на 10 000 лева.

Автор: Галина Любчева

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up