Сряда, Юли 08, 2020

Миналата седмица в предаването Открито, журналистката Валя Ахчиева разкри нов опит за контрабанда на ваксини, произведени от gdbopдържавната фирма Булбио. Същата, която осъществи бартер с Турция и внесе незаконно неразрешени за употреба ваксини – Пентаксим и Еувакс.
Оказа се, че бартерът на ваксини не е бил, еднократно действие, а част от дългосрочно „сътрудничество” с не много ясни параметри.

Още преди няколко години на митницата са задържани двама служители на Тюрк илач при опит да внесат незаконно 400 000 долара. Една от задържаните тогава, сега пристигнала спешно в България да подпише договор за вече произведени и запорирани от прокуратурата ваксини.       
Прокуратурата ги запорирала, защото били произведени тайно, в склад на Булбио, без етикети, без партидни номера и без получател. Оправданието на уволнения вече директор било, че  произведените 1 милиона ваксини били пробна серия, сиреч да се види как работят машините ...... .
Тюрк илач от друга страна дължи на Булбио 5.5 милиона лева по предишни сделки, но държавната фирма не предприема нищо за да ги получи.
Самата Булбио пък има договор с канадска фирма, на която е предоставила екслузивни права да търгува с нейните продукти, но същата изглежда няма никаква представа какви ги вършат в София с покровителството на държавата.
Прокуратурата трябва да каже дали това е контрабанден канал и дали е поддържан от самото Правителство. За сега може да се каже, че това по прилича на организирана престъпна група, отколкото служителите на Фонда за лечение на деца.  
Преди няколко месеца, отряд на МВР за борба с организираната престъпност щурмува Фонда за лечение на деца и арестува директора и всичките му 7 служителки. От прокуратурата казаха, че разследват организирана престъпна група. В последствие П. Александров и останалите бяха освободени, а обвинение не е повдигнато и до ден днешен.
Днес в Булбио няма отряди на МВР. Директорът на фирмата е освободен от работа няколко месеца след намесата на прокуратурата и едва след като стана известно, че Валя Ахчиева ще освети „сделката”. Мотиви за освобождаването му не са обявени публично.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up