Понеделник, Юли 06, 2020

Решенията на ВАС, с които една след друга се отменят наредби на здравното министерство, не са изненадващи. Вярно е, че точно ВАС drstoychokatsarovе съдът подложен на най-голям политически натиск и точно този съд е и най-податлив, но ако някой си мисли, че всички съдии могат да бъда подчинени на телефонното право, очевидно греши.
В случая с наредбите на МЗ, нарушенията са толкова фрапантни, че само злоупотреба с правото от страна на съда, какъвто беше случая с делото срещу Методиката за областните здравни карти, може да ги остави в сила.


Не са прави онези, които се опитват да омаловажат решенията на съда, защото, видите ли, били само на „процесуална” основа. Ами на каква основа да ги отмени? Нима трябва да очакваме съдът да издаде нова наредба?
Законът не прави разлика между нарушенията на процесуалните и материалните норми – поставил ги е на едно ниво, заедно с несъответствието с целта на закона и липсата на административна компетентност.
Нарушаването на тези правни принципи не е просто пропуск на администрацията. Това е посегателство към правовата държава. Известна е дефиницията, че правова е онази държава, в която всички действия на лица, независимо от тяхното обществено положение, са в рамките на процедурите и ограниченията на закона и всяко действие извън тези законови рамки се санкционира. Следователно, отменяйки наредбите на МЗ, съдът не просто поправя пропуски, но защитава правовата държава и санкционира нарушителя на закона.
Когато съдът казва, че Наредбата за удовлетвореността не съответства на целта на закона, той посочва не просто нарушена процедура, а най-тежкото отклонение – подзаконовият акт не съответства на целта, заради която е издаден.
Когато съдът казва, че с Наредбата за спешна помощ, МЗ не е обосновало необходимостта от определената площ на приемните отделения, определен брой лекари и видове апаратура, той казва, че това, че си облечен с власт, не ти дава право да въвеждащ каквито си искаш изисквания, а само такива, които са обосновани, чиито цели са предварително посочени, наясно си какви ще са резултатите и си направена оценка за въздействието върху стопанската дейност и живота на хората.   
Когато съдът казва, че не си извършил оценка на съответствието с Европейското право, то е защото България е подписала международен договор, с който се е задължила да извършва оценка на съответствието на своите норми с тези на ЕС. ЕС не е просто донор на лесни за усвояване пари, а преди всичко съюз на модерни, демократични, правови държави. Ползата от нашето членство в ЕС не се измерва с размера на усвоените пред-присъединителни фондове, а със скоростта, с която ние ставам европейци – като култура на общуване, като култура на демокрация, като култура на зачитане на правата на хората.
Всяко решение на съда, с което се санкционира изпълнителната власт трябва да бъде аплодирано. Така, освен по-добри правила в здравеопазването, се постигат по-големи цели, свързани с изграждането на правовата държава.
Самото оспорване на незаконните актове на властта е въпрос на граждански дълг и отговорност. Модерната държава се изгражда от активни граждани.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up