Понеделник, Март 01, 2021

Състав на Върховния административен съд отмени Наредбата №10 „За проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински judge231дейности, закупувани от НЗОК”, издадена от министъра на здравеопазването. Като жалбоподатели се присъединиха „Националното сдружение на частните болници” и „Националното сдружение на общопрактикуващите лекари”. Съдът установява, че наредбата е издадена без мотиви и финансова обосновка и в противоречие с императивни норми на Закона за здравното осигуряване и Закона за нормативните актове.

Наредбата не съответства на целта на закона, прокламирана с чл. 59. В този си вид наредбата не може да служи за обективна оценка на дейността на лечебните заведения. изискването на закона, при издаването на нормативен акт да се изготвят мотиви, доклад, финансова оценка, да се посочат цели и очаквани резултати не е самоцелно, а с цел да се осигури прозрачност и предвидимост за въздействието на нормативните актове върху гражданите и организациите. Издадената от министъра на здравеопазването наредба няма мотиви, съгласно изискванията на закона.

С наредбата се даваше право на социологически агенции да извършват телефонна анкета сред пациенти, чиито лични данни се предоставят от НЗОК, по въпроси, свързани с проведеното им лечение и удовлетвореността им от него. Това създава риск от разпространяване на здравна информация, която по закон е служебна тайна.
Съдът отменя цялата наредба. Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14 дневен срок.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up