Сряда, Март 03, 2021

Върховният административен съд отложи делото за „служебния” НРД за месец ноември. Делото бе заведено по жалби на БЛС, ЦЗПЗ и judge231Националното сдружение на частните болници и първото заседание трябваше да се проведе днес 6 юни. Преди това в закрито заседание ВАС отхвърли искането за спиране на действието на Решението на НЗОК, поради липса на достатъчно доказателства за вреди, които то нанася на лечебните заведения.


От БЛС са обжалвали това определение пред петчленене състав на ВАС, поради което и гледането по същество е отложено за месец ноември. Това означава, че каквото и да е решението на ВАС по същество, „служебният НРД” вероятно ще действа за целия период до месец април 2017 година. Причината е, че ако ВАС отмени през ноември „служебния НРД”, то решението му подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, който при сегашната скорост на насрочване на дела едва ли ще го гледа по-рано от пролетта на 2017 година.
По принцип целта на така наречените „особени искания”, каквото е това за спиране на действието на даден акт, преди съдът да се признесе по същество, е да се предотвратят вредите от действието на незаконни актове.
Практика на ВАС е да отхвърля такива искания с мотива, че не са доказани. Това често създава порочен кръг, защото вредите могат да се докажат по начина, по който иска ВАС, едва след като се приложи акта.  
В случая, отхвърлянето на искането за спиране на „служебния НРД”, не е от особено значение, защото съдът щеше да разгледа делото по същество на 6 юни. Оспорването само забавя произнасянето на съда по съществото на спора и до голяма степен, предвид скоростта на работа на съда, ще го направи безпредметен.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up