Понеделник, Март 01, 2021

judge231Две лекарки от ТЕЛК ще трябва да върнат на бюджета на държавното обществено осигуряване 565.01 лева, вледствие на неправилно освидетелстван пациент от тяхна страна. В резултат на освидетелстването на пациента е отпусната  инвалидна пенсия в завишен размер. Последно Върховният административен съд връща казусът за доизясняване обратно в Русе, информира КРОСС. Очаква се спорът да стигне до най-горната инстанция, тъй като лекарките твърдят, че са наказани неправомерно.


Всичко започнало в началото на януари 2013 година, когато двете медицински работнички определили 68% неработоспособност на пациент. Въз основа на тяхното експертно решение била отпусната 100.86 лева инвалидна пенсия със задна дата. През март специализиран състав на НЕЛК отменя решението и връща случая за повторно разглеждане от лекарската комисия с цел прецизиране. Причината - ТЕЛК е определила по-висока степен на трайно намалената работоспособност и така е нарушила Наредбата за медицинската експертиза.
През юни последвало второ решение на ТЕЛК, което отредило на пациента 40% инвалидност. След няколко седмици от НОИ е извършен анализ, според който болният получил неправомерно по-висока пенсия, а за това трябва да се търси отговорност от членовете на ТЕЛК. Вследствие е извършена финансова ревизия на конкретния лекарски състав. Последвал и ревизионен акт, който бил оспорен. Според експертите няма връзка между щетата в осигурителния бюджет и тяхното решение. 
След като оспорването на акта стигнало до съд, първоначално наложената глоба от 748.05 лева е сметната за правилна и потвърдена. След решението на върховните съдии и повторното гледане на делото в Русе обаче, санкцията е намалена на 565.01 лева. Дали лекарките ще платят на бюджета сумата, тепърва предстои да стане ясно.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up