Неделя, Юли 05, 2020

Състав на Върховния административен съд ще проведе заседание по дело, образувано по жалба на ЦЗПЗ, Националното сдружение на георги колевчастните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация срещу медицинския стандарт по спешна медицина. Неправителствените организации оспорват стандарта в частта му, в която са заложени абсурдни изисквания към спешните приемни отделения(СПО) на болниците. Така например е заложено изискване за най-малко 700 квадратни метра площ на отделението, 12 приемни поста и шест реанимационни, изисквания за най-малко трима лекари със специалност по реанимация и други.

Отделно от изискванията за площ и оборудване са заложени и изисквания към останалата част от болницата за това да има разкрити почти всички видове отделения и същите да са осигурени с лекар 24 часа в денонощието. Въведено е дори изискване за отделение по съдебна медицина.
В момента нито една болница в страната не отговаря на заложените в стандарта изисквания. Не повече от 5-10 болници биха могли да отговорят на ненужните изисквания за площ, персонал и оборудване в обозримо бъдеще, след сериозни инвестиции, без никакви изгледи за възвращаемост. Скритата цел на стандарта, че да постави в невъзможност болниците да го изпълнят и така да послужи за основание да им бъдат намалени приходите от НЗОК, заради намаляване на нивата на компетентност на останалите отделения от болницата. Наличието на стандарт по спешна медицина е било използвано, като предпоставка за насочване на 85 милиона лева от Европейска програма за ремонт на филиали, отделения на държани болници и закупуване на линейки. Именно интереса от участие в разпределението на тези пари, предизвика гневната реакция на представители на МЗ и двама псевдоексперти срещу подадената жалба.
Тези 85 милиона лева, вероятно вече са ангажирали телефонното правосъдие във ВАС. Очакваме бърз и несправедлив процес.  

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up