Сряда, Март 03, 2021

Състав на Врачанския окръжен съд постанови решение, с което осъжда държавната МБАЛ Св. Петка АД, гр. Видин да заплати над 1 милион и триста хиляди лева обезщетение на Търговска лига АД, заради това че едностранно и без мотиви са прекратени шест договора, свързани с изграждане и функциониране на специализирана болница по кардиология. Сумата ще нарасне значително, защото болницата освен, че ще заплати всички разноски по делото ще плаща и лихвата от датата на завеждането на иска.


Случи се това, което прогнозирахме много отдавна и за което предупреждавахме, включително и писмено министерството на здравеопазването.
Още през 2013 година новата болницата е изградена, изцяло оборудвана и с назначен персонал. Подадено е заявление за издаване на лиценз. Трима министри – Таня Андреева, Мирослав Ненков и Петър Москов не дават отговор на подаденото заявление. Заведено е дело пред ВАС за мълчалив отказ, Съдът отменя мълчаливия отказ, решението е потвърдено от петчленен състав на ВАС. Лиценз, обаче не е издаден, нито е изпратен отказ за издаване.
На 12.03.2014, Директорът на МБАЛ Св. Петка АД, д-р Дочкова прекратява договорите със СБАЛК Видин АД. Последната завежда иск за неоснователно обогатяване.   
Междувременно МЗ субсидира  МБАЛ Св.Петка АД с 1.2 милиона лева за изграждане на още една клиника по кардиология. Така вместо държавата да спести пари и Видин да има кардиологична клиника – изцяло частна инвестиция, още през 2013 година, три години по-късно кардиологичната клиника е открита официално от министър Москов, но вече на цената на две. Съмнително е дали изобщо държавната кардиология ще функционира пълноценно, заради липсата на персонал, който да извършва инвазивните процедури.
В резултат на бездействието на трима министри и един директор на болница, държавата е ощетена с около 1.5 милиона лева и това не е всичко, защото предмет на съдебен спор са и останалите договори, прекратени от Д-р Дочкова.
Щетите от това, че в продължение на три години пациентите от Видинска област не са имали достъп до съвременно лечение на сърдечни заболявания не могат да бъдат измерени.
Административният произвол има цена, която плащаме всички.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up