Неделя, Юли 05, 2020

Методиката за  изработване на областна здравна карта бе оспорена пред Върховния административен съд от Националното judgeсдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Сдружение на общинските болници в България, Федерация Български пациентски форум и ЦЗПЗ. По същество и методиката и областните комисии служат само за да придават по приемлив вид на разпределение на болници, лекари и легла, което отдавна е изчислено и направено.


Независимо от това, МЗ не е освободено от задължение да спазва правилата за приемане на нормативни административни актове, а в случая тези правила са нарушени изцяло.
Методиката ще послужи, като оправдание за закриване на болници, легла и лекарски практики. В резултат ще се ограничи предлагането на медицински услуги, последица от което е ограничаване на достъпа до медицинска помощ и райониране на болните.
Новата административната регулация ще изгони малкото останали инвеститори в здравеопазването.
Националната здравна карта бетонира статуквото и се явява непреодолимо препятствие пред развитието на Българското здравеопазване, защото забранява разкриването на нови лечебни заведения, разширяване на съществуващите и модернизацията им.  
С внесената в съда жалба, се иска спиране на действието на методиката до окончателното произнасяне на съда.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up