Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Проф. Асена Сербезова заведе дело за дискриминация срещу Прокуратурата

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова съвместно с неправителствена организация в обществена полза, са подали иск за дискриминация срещу Прокуратурата на Република България.
Искът е за това, че на магистър-фармацевт проф.Асена Сербезова (предишна фамилия – Стоименова) ПРБ е повдигнала обвинение за престъпление по чл.326, ал.1 от НК за всяване на паника сред обществеността чрез подаване на заблуждаващи знаци за тревога.

До това се е стигнало след като на 7.04 – професионалният празник на работещите в сферата на здравеопазването, проф.Сербезова в качеството си на гост-коментатор в предавания, излъчени по БНР и БНТ, е изразила експертно мнение, че поради пандемията е възможно да се генерира недостиг на определени лекарства. Броени часове след интервютата, проф.Сербезова била информирана от служителка на СДВР, че срещу нея ще бъде повдигнато обвинение. Същото ѝ е повдигнато официално на 10.04.2020 г.
Интересен е фактът, че в деня, в който проф.Сербезова е получила обаждане от служител на СДВР, че ще бъде привлечена като обвиняема (8.04.2020 г.), НЗОК обяви на сайта си за предстоящ недостиг на лекарство за лечение на хепатит С.

Основателността на думите от ефира на БНТ и БНР, изречени от проф.Сербезова, са потвърдени и от заповед РД-01-246/20.04.2020 г. на тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев, с която е разпоредено ограничаване износа на някои лекарства от България, за да бъде предотвратен недостиг. Тази заповед е била изготвена на базата на две писма от Изпълнителния директор на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов, който е алармирал министъра за вероятност от недостиг на лекарства.
Отделно информация за недостиг на лекарства още преди интервютата от 07.04.2020 г. бе поместена и на официалния сайт на Европейската Агенция по Лекарствата (ЕМА), изнесена и от ЕК, и от СЗО, и от организацията “Medicines for Europe”.
В иска се сочи, че за разлика от така светкавично повдигнатото на проф.Сербезова обвинение, което ПРБ продължила да поддържа и пред съда, същият орган на законността държи широко затворени очите си пред изказвания, излъчени в национален ефир с преки вербални послания на посочени за сравнение лица, които внушават сигурна предстояща загуба на човешки животи, насочват, че “маските са фалшиво успокоение за здрави хора”, обещават стигане до Ада до две-три седмици, съобщават, че “чувалите за трупове не достигат”, “че яко ще се мре” и пр.
На тази фактическа основа, за която ищците считат, че поставя проф.Сербезова в сравнимо, сходно положение, ПРБ е действала по недопустимо според закона различен начин, като е повдигнала обвинение на маг.фарм.проф.Асена Сербезова, а за многократно по-интензивно и много по-публично генериране на тревожност сред обществеността от посочените в исковата молба за сравнение лица и техните думи, ПРБ откровено бездейства да предприеме същите наказателни действия. Именно в тази връзка ищците претендират за проявена от ПРБ дискриминация по признаците „лично положение“ или „обществено положение“, проявена спрямо проф.Асена Сербезова.
Във връзка с подадения иск и на основание чл.72 от Закон за защита от дискриминяция, гласящ: „(1) Лицата по чл.71, ал.1 и 2 могат в едномесечен срок от предявяването на иска да разгласят този факт чрез публикации или по друг, избран от тях писмен начин, като отправят покана към други засегнати лица, към синдикални организации и техни поделения, както и към юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, да встъпят в производството.
(2) Лицата по ал.1 могат да встъпят в производството до приключване на устните състезания.“,
подателите му поканват и други засегнати от посочените в иска изказвания граждани или обществени организации, да се присъединят към образуваното съдебно производство по гр.д. № 49617/2020 г. по описа на СРС, 44 с-в на следните контакти: тел.0877 021 227 и Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up