Събота, Януари 16, 2021
Окръжен съдия: Болниците са длъжни да лекуват, касата не е длъжна да плаща

„Осъществената болнична помощ подлежи на заплащане в изпълнения обем, само ако бюджетът на НЗОК в края на съответната година позволява това.“
„Предоставената медицинска помощ не може да бъде ограничавана нито от подзаконов нормативен акт, нито от индивидуалния договор или неговото изменяне. Това е вярно, но може да бъде ограничавано заплащането на предоставената медицинска помощ.“ Край на цитата.

Не, това не са думи на някоя калинка от Н-ската администрация. Това са цитати от мотивите на съдебно решение, постановено от съдия Симеон Михов от Бургаския окръжен съд.
Първоначално съдия Михов прекратява делата за надлимитна дейност с мотив, че са подсъдни на Административните съдилища, въпреки, че текстът на АПК изрично указва обратното и въпреки десетките аналогични дела водени в други окръжни съдилища. Бургаският окръжен съд разглежда делата едва, след като Върховния касационен съд (ВКС) му ги върне. Само през 2019 година има поне 3 (три) определения на ВКС по спорове за подсъдност, повдигнати от Бургаския окръжен съд по едни и същи казуси – искове на болници срещу НЗОК за изплащане на надлимитна дейност.
Михов има свое разбиране за подсъдността, а както се вижда има свое разбиране и за тълкуването на закона. Не го смущават нито определенията на ВКС нито решенията на същия казус от другите съдилища, които са точно обратни на неговите.
Логиката, че НЗОК плаща с пари от бюджета е вярна. Вярно е и че парите в бюджета може да не стигнат, но това означава само, че този бюджет е пресметнат неправилно. За това, Законът за здравното осигуряване е предвидил при недостиг на средства да се ползват такива от резерва, а и ако там няма достатъчно да се актуализира бюджета. Един съдия в окръжен съдия би трябвало да види тези законови разпоредби, ако разбира се прочете закона. Ако не го прочете, няма как да ги види.
Нещо повече, видно от финансовите отчети на НЗОК за 2015 година, същата е завършила годината с излишък по сметките си в размер на над 30 милиона лева. Следователно съждението на Михов, че НЗОК не плаща, защото няма пари в бюджета не е вярно. Разбира се един съдия от окръжен съд би трябвало да може да види тези данни(те са публични) или да ги изиска, ако не знае къде да ги намери. Така би постъпил всеки разумен и отговорен съдия иначе рискува да издаде решение на база предположения, а не на база доказателства.

Какво да кажем за съждението на г-н Михов, че болниците са длъжни да лекуват пациентите, но касата не е длъжна да им плаща за това? Тук думите не стигат. Това някаква форма на трудовата повинност ли е? Възможно ли е съдия от окръжен съд да изказва мнение в подкрепа на принудителен труд?
Ако ви харесва, може ли да приложим същата формула към труда на съдиите?
Тъй като и парите за болниците и парите за заплатата на съдиите идват все от републиканския бюджет, а и те и болниците извършват обществено полезна дейност, можем да приложим същия подход – Михов да е длъжен да разглежда всички дела, а пък ние ще му платим не за 12, а за 6 месеца. Можем също да спрем и да му плащаме здравните осигуровки – съдите не плащат здравни вноски, а се осигуряват от държавния бюджет на много по-малка сума от доходите им, което е и една от причините в НЗОК да няма достатъчно пари. Така е справедливо, нали г-н Михов?
Не сме ние, които ще съдим дали съдията отсъжда правилно. Негово право е да отсъди както прецени.
Не сме обаче ние, които ще си мълчат. Когато виждаме, че арбитърът не си е направил труда да вникне в същността на спора, да се запознае с фактите и със закона, а вместо това е преписал аргументите на овластената страна, ще го кажем. И не ни пробутвайте клишето, че съдебните решения не се коментират. Коментират се и още как. Само ни дайте повод.
В заключение. Тази седмица окръжния съдия Михов ни даде нови аргументи за необходимостта от реформа на съдебната система, за която всички говорят. И да, проблемът не е само в недосегаемостта на Главния прокурор.

П.П. Докато търсехме снимка на г-н Симеон Михов в мрежата попаднахме на няколко интересни материала, свързани с него. Няма връзка с темата, но навява на някои мисли и предположения. Преценете сами:
Как съдия Симеон Михов гепи 700 кв. м златен парцел в Несебър за под 10 хиляди лева?
Поръчкови ли са съдиите Симеон Михов и Йорданка Майска-Иванова - Бургаския съд?

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Лекар юрист · преди 2 месеца
  казвам нещо - болниците имат списък с чакащи, ако един пациент им е в повече от месечната бройка, трябва да се отложи приема по списък.
  Не трябва да се иска надлимитна, пациента е свободен да отиде в друга болница и т.н
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 3 месеца
  Еее това беше много яко , браво
  То цялата държавна администрация вече е
  само олигофрени. Много рядко да срещнеш нормални с главата хора. Хубаво е тоя да го закарат по спешност някъде , ама да е от надлимитните. Да може хубаво да вникне в закона
 • Публикуването на коментара е спряно.
  д-р Тодоров · преди 3 месеца
  Уникален тъпак и подлога.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up