Събота, Януари 23, 2021
Разследват управителя на МБАЛ Велинград д-р Жеко Чешмеджиев за неправомерни договори с НЗОК

С фалшиви сертификати за квалификация на лекари общинската болница във Велинград е сключвала договори за клинични пътеки, по които Националната здравноосигурителна каса е заплащала лечението на пациенти. Случаят е обект на проверка на прокуратурата и сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция на МВР в Пазарджик, съобщава „24 часа“.

 

Преди 2 месеца в медиите името на болницата и нейния управител д-р Жеко Чешмеджиев се появиха заради отказан прием на пациенти с коронавирус, както и на спешни пациенти с инсулт, припомня вестникът.

Според източници от областната дирекция на МВР този път болничният мениджър, ортопед по специалност, е представил фалшиви сертификати за професионална квалификация и проведени специализирани курсове. Фалшиви документи са били засечени в НЗОК освен за ортопедия и за педиатър за тясно специализиран курс по неонатология, както и по други специалности. При проверката от медицинските университети в Пловдив и в София, които са посочени от д-р Чешмеджиев като местата, където са били провеждани специализациите и курсовете, категорично са отрекли да са издавали подобни документи. От двата университета са заявили, че лекари от Велинград не са преминавали цитираните курсове, нито са получавали сертификати за тях, допълва вестникът.

Областната дирекция на МВР е завела преписка по скандала с общинската болница.

Очаква се общинският съвет на Велинград временно да отстрани д-р Чешмеджиев до изясняване на случая.

„Не сме източвали здравната каса. Не знам откъде идват тези обвинения. Нямам и фалшиви сертификати. Всички мои сертификати са истински. Имаше съмнения за сертификата на д-р Фарук, проверяват го. Но той вече не работи при нас, напусна“, коментира управителят на лечебното заведение д-р Чешмеджиев пред изданието.

Общински съветници от Велинград се готвят да внесат питане до кмета Костадин Коев защо д-р Чешмеджиев продължава да е управител на болницата и кой лобира проверките да не стигат до финал.

"24 часа" припомня и друг скандал с управителят на болницата. През 2016 г. д-р Жеко Чешмеджиев обявява пред общинския съвет, който е принципал на здравното заведение, че ще тегли кредит от 1 милион лева. Обяснението е, че това е единственият начин за спасяване на потъналата в дългове към доставчици болница. Внушителна част от сумата обаче трябвало да отиде за погасяване на задължения към частния медицински център "Вели Медикус", сред чиито учредители е и д-р Чешмеджиев.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up