Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни
В Пловдив и областта тече подписка в подкрепа на д-р Георги Кръстев

„Той е известен лекар, утвърден ортопед, секретар на Регионалната колегия на Български лекарски съюз-Пловдив. А в началото на месец май се прочу като човек, който единствен успя да изненада папа Франциск с икона, а в това благородно дело заслуга има неговата внучка. Зад това описание стои името на доктор Георги Кръстев,

спасил стотици човешки съдби.“ – с тези думи БНР –Пловдив представя д-р Кръстев в рубриката „Добро утро, ден!“ на 17 май, миналата година. 

До миналата седмица, д-р Кръстев е ортопед от Пловдив, с отлична репутация и богат опит. Дългогодишен директор на ДКЦ1 в града, и като такъв и като председател на БЛС Пловдив през 2012 година организира лекарското съсловие да помогне на пострадалите от наводнението в село Бисер. Той е лекарят, подарил икона на папа Франциск и благословен от него, а през През 2018г. БЛС го награждава за принос за развитието и утвърждаването авторитета на съсловната организация

От тази седмица му е наложена мярка за неотклонение гаранция от 30 000 лв. „за издаване на фиктивни болнични на куха фирма със служители на максимален доход“- . Така описа случая на прокурор Димитър Пехливанов и допълни "Доказано е по категоричен начин, че никой не е ходил на преглед. Болничните са се издавали на конвейер. Според един от свидетелите това е било стереотип на работа на лекарската комисия от 2004-2005 г. Свидетелят твърди, че е било по-трудно да си извадиш карта за градския транспорт, отколкото да получиш болничен".

От информацията на прокуратурата, обаче не стана ясно защо обвинение е повдигнато само на един член на комисията, било то и председателят, при положение че един документ се подписва от трима лекари и те всички носят солидарна отговорност. Макар че името му не беше споменато на пресконференцията организирана по този повод, защото разследването не е приключило и вината не е доказана, бяха обявени длъжността, специалността, възрастта и местоработата му. Така д-р Кръстев беше разпознат от медиите и публично обвинен, преди да е обвинен пред съда.

Много от колегите и пациентите му, обаче дори не допускат, че е възможно д-р Кръстев да извършил това, за което го обвиняват. Пред „ Право и здраве“ случаят коментира д-р Галина Карауланова - лекар епидемиолог. Завършила е и здравен мениджмънт. Работила е като епидемиолог в Окръжна болница, след това като лекар контрольор в Регионалната здравна каса и като началник на дирекция „Профилактика и промоция на здравето” в Регионалната здравна инспекция. Бивш управител на МБАЛ „Св. Мина” , а по настоящем се бори с Ковид- 19, като лекар в Спешна помощ.

„ Познавам д-р Кръстев от почти 30 години и няма как той да е извършил това. Това е човек, който винаги е на страната на правдата и винаги се опитва да помогне.“
Допуска, че д-р Кръстев може да е подведен, защото:
Когато човек има толкова висок морал той смята, че хората около него също са такива. Възможно е всичко това да се е случвало без той да знае, без дори да предполага, че е възможно да се случва около него. Вероятно е подведен“
Възмутена е от начина по който прокуратурата е представила информацията, защото руши авторитет граден с години, преди да е приключило досъдебното производство и без доказала категорично вина.

Друг негов колега, д-р Ситников, коментира пред trafficnews:

“За първи път чувам нещо лошо за д-р Кръстев. Той помага на кой ли е, пък камо ли да има участие в подобни неща... Не мога да допусна. Заставам зад него, той е душа човек - и като професионалист, и да помогне на хората каквато нужда имат, а и в чисто колегиален аспект. Да не говорим какво е направил за Лекарския съюз",

Д-р Карауланова, заедно с колеги на д-р Кръстев и негови пациенти изразяват подкрепата си с подписка, защото вярват в неговите качества и морал.
Всеки желаещ да подкрепи морално пловдивския ортопед, може да го направи подписвайки се в ДКЦ 1 в гр. Пловдив., която се намира на площад „ Понеделник пазара“.

Междувременно д-р Кръстев направи изявление, но без да коментира случая по същество. Извини се на пациентите, че не e могъл да ги обслужи, защото е бил задържан от прокуратурата и пожела на всички здраве и надежда за по-добър живот.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up