Събота, Октомври 24, 2020
Счетоводителка от ДКЦ на съд за присвояване на такси на пациенти

Счетоводителка на ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов“ ще бъде изправена пред Районния съд във Велико Търново шест години след присвояване на близо 80 хил. лв. от такси на пациенти за ползване на медицински услуги, съобщава Borbabg.com. Районната прокуратура в областния град обвини 40-годишната жена в присвояването на сумата в периода от началото на 2012 г. до октомври 2014 г.,

когато е била уволнена от новия управител на Диагностично-консултативния център д-р Николен Стойнов. Срещу счетоводителката е внесен обвинителен акт, очаква се делото тепърва да бъде насрочено.

ДКЦ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е създаден през 2011 г. По това време майката на обвиняемата е главен счетоводител в болницата. По-късно на работа там е назначена и самата обвиняема. Било ѝ възложено да извършва текущо счетоводно обслужване, съставяне на годишния финансов отчет и да представлява предприятието пред данъчните и осигурителни органи по пълномощия, както и да води „Личен състав“ и „ТРЗ“, да осчетоводява първични счетоводни документи, да съставя систематично главна книга и оборотна ведомост. В изпълнение на тези си задължения от 3 януари 2012 г. до 8 октомври 2014 г. тя приемала от дневния оборот и приложените дневни касови отчети, като осчетоводявала постъпващите приходи от пациентите. През тези две години счетоводството на дружеството било водено чрез счетоводния програмен продукт „ГАМА КОНТ“, като в периода от 31 май 2011 г. до 10 октомври 2014 г. обвиняемата била единственият оператор с право на достъп, който извършвал счетоводните операции през този програмен продукт, разказва сайтът.

Две години счетоводителката приемала от регистратурата на ДКЦ дневните парични обороти, за които се издавали приходни касови ордери.

И тъй като дейността ѝ не била контролирана, взела решение да не осчетоводява част от всички регистрирани ордери и да използва по своя преценка сумите по неосчетоводените.

Така за две години обвиняемата присвоила парите от 4192 ордера за обща сума от 79 849 лв.

На 12 август 2014 г. д-р Николен Стойнов бил назначен за управител на ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов“. Тогава установил, че липсва счетоводната документация, която се съхранява от обвиняемата. За по-добро оперативно управление д-р Стойнов взел решение да се създаде единен управленски офис и в него да се съхранява цялата документация на лечебното заведение. Той разпоредил устно на счетоводителката в тридневен срок да подготви и премести цялата счетоводна документация, която да се съхранява в офиса на ДКЦ. Освен това разпоредил да се премести и металната каса за съхранение на паричните средства от счетоводния кабинет на МОБАЛ, където се намирало нейното основно работно място, в офиса на ДКЦ.

През следващите дни обаче счетоводителката не се явила на работа, като използвала платен отпуск или отпуск по болест. Управителят на лечебното заведение провеждал неколкократни телефонни разговори с нея, като повтарял разпореждането си, а тя всеки път му отговаряла, че има нужда от време, за да го изпълни. По тази причина д-р Стойнов взел решение да освободи счетоводителката. Около десет дни преди да изтече срокът на предизвестието ѝ, тя се явила на работа в МОБАЛ.

След преглед на счетоводните документи и на счетоводния програмен продукт новоназначените счетоводител и управител констатирали липси. Д-р Стойнов поискал ревизия от НАП, след която схемата за източва не на парите станала ясна и се намесила прокуратурата, до която управителят подал сигнал.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up