Неделя, Август 09, 2020
Осъдиха бившия шеф на КОЦ Пловдив

Апелативният съд в Пловдив отмени оправдателната присъда на бившия шеф на Комплексния онкологичен център в града Красимир Вальов. Втората инстанция му определи условна присъда от 3 години затвор с 5 години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева. Вальов беше оправдан от долната инстанция - Окръжния съд, по обвинението за безстопанственост в особено големи размери при купуването на томограф за лечебното заведение.

Пловдивският апелативен съд призна бившия директор за виновен в това, че през 2016 година като управител на КОЦ „не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството" и без да проучи пазара е обявил търг за купуване на 32-срезов компютърен томограф с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС.

Договорът е сключен с единствената явила се на търга фирма - „Меркурий комерсиал" ООД, които да доставили апарата за 898 000 лева без ДДС. Според съда това е ощетило КОЦ с 254 777 лева без ДДС, колкото е разликата между стойността на томографа по договора и реалната му пазарна стойност, т.е. сумата, за която машината е купена от фирмата - доставчик.

Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Можете да прекратите абонамента си по всяко време
Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up