Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Извънредна епидемична обстановка, извънредни закони и нарушени права на гражданите

С адвокат Христина Николова и адвокат Анели Чобанова обсъдихме последните промени в Закона за здравето и издадените на това основание решение на Министерския съвет за обявяване на извънредна епидемична обстановка и четири заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Адвокат Чобанова изложи тезата си, че независимо от това, че законът е дефинирал актовете на здравния министър като „заповеди“ в същността си това са нормативни, а не административни актове, защото са издадени по силата на закона, засягат неопределен кръг лица и имат многократно действие. Като такива, те трябва да бъдат обнародвани.
Адвокат Николова постави акцент върху липсата на регламентираното със закон обществено обсъждане на проекта на закон. Имаше достатъчно време да се помисли върху проекта на закон, да се постави на обществено обсъждане и да се вземат предвид мненията на заинтересованите лица. Самите заповеди на министъра, дори да се разглеждат като административни актове, страдат от порока, че не са търсени и взети предвид мненията на заинтересованите лица. Ако всичко това беше направено щяхме да имаме едни много по-добре правно издържани актове.
Николова и Чобанова считат, че законът дава необосновано твърде големи правомощия на изпълнителната власт, за ограничаване на правата на хората. Те споделят и някои от изложените от Президента аргументи за противоконституционност на част приетите в закона текстове. Наличието на епидемична ситуация не е сред тези случаи при които е допустимо ограничаването на някои граждански права, а засягането на основни такива изобщо не се допуска от основния ни закон.
Адвокат Николова и адвокат Чобанова посъветваха всички граждани, които са потърпевши от прилагането на санкции или ограничаване на права по този ред да обжалват актовете пред съда, включително и като се позоват на прякото действие на Конституцията.
Целият разговор можете да видите във видеото:


Адвокат Христина Николова е родена в гр.София, завършва средното си образование през 1996г в английска гимназия в родния си град, а през 2001г завършва юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност магистър по право с две специализации „Правораздаване“ и „Публична администрация“. Вписана е в Софийска адвокатска колегия.
От 2005г. започва активно да работи с различни неправителствени организации в сферата на здравеопазването, като е част от ръководните им органи, което й дава възможност да развива активна дейност в защита правата на пациентите. През 2018г става и съучредител и член на „Център за медиация“ и „Арбитражен съд“ към СНЦ „Обединени бизнес клубове“ – София.
Към момента адвокат Николова работи активно в сферата на здравеопазването и медиацията, като един от основните специалисти по медицинско право в България.

Адвокат Анели Чобанова е дипломиран юрист по специалността „Право“ през 1999 г. През 2000 г. има призната юридическа правоспособност от Министерство на правосъдието на Република България. От месец март 2000 г. е и член на Русенска адвокатска колегия. От 2005 до 2012 г. е член на първия състав на Комисия за защита от дискриминация. Има значителен принос към практиката на КЗД в сферата на защитата на хората с увреждания и лицата, страдащи от редки болести, както при защитата на трудовите права на гражданите, защитата срещу „тормоз“ и „сексуален тормоз“. Ръководител на междуведомствена работна група по здравеопазване и социални дейности към Комисията за защита от дискриминация (2009-2011). Наградена е с Приз „Жена-адвокат на годината“ за 2016 г., връчен на годишните награди за правосъдие.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up