Петък, Август 07, 2020
Болната здравна система на България, в репортаж на Евронюз

България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри напускат за по-добре платена работа в Западна Европа. Това твърди Евронюз в репортаж, озаглавен „Болна система: Българската здравна система оставя пациентите уязвими“.
Трима от четиримата български студенти по медицина казват, че са изкушени да емигрират. Основните дестинации са Германия, Австрия и скандинавските страни.


Европейският съюз предостави на България широко финансиране за обновяване на медицинската инфраструктура. Но това не помогна за справяне с кризата в работната сила.
Резултатът е здравна система, която пациентите оставя без ключови услуги.- посочват от Евронюз
В репортажа журналистът Ханс фон дер Брели се среща с български лекари и пациенти:
Кристина Манчева е лекар в спешна помощ, който е взел решение да остане. Тя е мечтаела да стане лекар още от 12-годишна възраст, но признава, че намира ситуацията за предизвикателна.
Тя казва че „Основният проблем е липсата на медицински персонал навсякъде - но особено в спешните отделения. Изпитваме остра нужда. Работим с по-малко от половината персонал, от който наистина се нуждаем. “
Миналата есен българските здравни работници излязоха на улицата в знак на протест. Протестиращите поискаха минимална заплата от 460 евро за медицински сестри и поне 600 евро като начална заплата за лекарите. Правителството обеща да отдели около 100 милиона евро за здравеопазване, като голяма част от тях ще отидат за повишаване на заплатите. – припомнят от медията и добавят, че проблемът не е свързан само с недостига на персонал. България старее бързо и медицинските нужди нарастват. Организацията на обединените нации изчислява, че България ще загуби 23 на сто от останалото си население до 2050 г. Само Германия е „внесла“ около 50 000 лекари от чужбина.
Видин е провинциален град, където се усещат последиците от „изтичането на мозъци“. Той е с най-висока средна възраст в България.
Цветелина Милославова преживя рак, но след интензивно лечение, сега се бори с елефантиаза. Тя се нуждае от специализирано лечение за краката си няколко пъти седмично, но няма как да намери подходящия вид терапевти във Видин. Пред Евронюз тя споделя:
„Всеки ден трябва да прекарвам най-малко три часа в смяна на превръзките си“. В България не са останали достатъчно квалифицирани медицински сестри, които да се грижат за мен. И дори онези физиотерапевти, които знаят как да облекчат страданията ми, ми казват открито, че само няколко от тях остават в страната. Можете да ги преброите на пръстите на едната ръка. "
Данчко Кирашки е преминал към частната система. Преди да приеме работа като директор на частната клиника Омега във Видин, той работи няколко десетилетия в местната болница. В нея няма отделение по урология и наскоро затвори и отделение по неврология. Той каза, че последствията от „изтичането на кадри“ са "ужасни". За пациентите.
„Нямаме достатъчно специализиран медицински персонал. Липсват ни ключови медицински отделения - а болниците, които все разполагат с такива, са на около 60 до 100 километра оттук. Преди колегите да започнат да си тръгват, имахме около 300 лекари във Видин, днес тази цифра се е свила до около 120.“ – казва още той пред екипа на Евронюз
Патологът Румяна Тодорова е един от лекарите, напуснали страната. 31-годишна живее от пет години в Германия - един от около 2000 български лекари, работещи днес в Германия.
„Лекарите не се ценят достатъчно в българското общество, казва Тодорова.„ За да станете лекар са необходими много усилия. Не искам да се притеснявам дали ще загубя ентусиазма си към медицинската професия или мотивацията си, предвид факта, че трябва да се справяме с болна система. "
Но все още има някаква надежда за българската здравна система. – казват от Евронюз -
Велина Гергелчева, ръководител на отделението по неврология в Университетска болница Софиямед, казва в репортажа, че младите лекари трябва да имат свобода на избор.
„За да станете топ експерт, може да е добре да изберете работа в друга държава, да трупате знания и опит в чужбина, защо не? Аз самата работих две години в Германия, в Мюнхен, преди отново да се върна в България. “
Тя призовава за по-добро заплащане на лекарите, инвестиции в съвременна технология и дава на младите лекари 10-годишна кариерна пътека в съответствие със западноевропейските конкуренти.
25-годишният невролог Александър Фарфаров иска да остане в България - но той също иска да промени системата. Смята, че трябва да се създават частни здравноосигурителни каси и младите лекари да получат възможности за кариера в цяла България.
„Трябва да направим селските райони по-привлекателни за по-младите хора, за да могат те да започнат живота си там. Това не се отнася само до здравеопазването, но и до социални неща като места, където да могат да създадат семейства. "
За да забави „изтичането на мозъци“, Световната здравна организация издаде кодекс за поведение, с препоръки срещу наемане на медицински персонал от региони с лоша здравна инфраструктура. Но изселването продължава.
Манчева, лекарят на спешното отделение, каза: „В България имаме наистина добри лекари и наистина боли да загубим тези колеги. На тези, които са напуснали, казвам: „Върнете се в страната си, върнете се у дома, върнете се в България“.

 Източник: Евронюз

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Проф.В.Борисов · преди 6 месеца
    Нищо ново не отрива този чуждестранен журналист. Неговото интервю е елементарно - на 5-6 души, мечтаещи да отидат в Западна Европа за "много пари". Не могат да се правят генерални обобщения от мнението на тези 6-6 души, които едва ли са най-добрите и най-представителни български медици... Защо този журналист, който не познава българската реалност, не се срещна с няколко компетентни експерти, за да прозре не само тежестта на проблемите, но и техните ПРИЧИНИ... Български експерти вече публикуваха доста критични статии за хаоса в здравната система... И ако цитираният западен журналист беше чел тези публикации щеше до му е ясно къде се корени този хаос - въпреки, че нямаше на го пише в стандартния си скучен репортаж. Ако имах адреса му щях да му пиша: Причините за хаоса в българската здравна система се крият в безотговорните некомпетентни внушения именно на чуждестранни "експерти" преди двадесет години, които добре познавам от Програма ФАР). Та именно тези "експерти ни внушиха да въведем по най-формален неадекватен модел Търговския закон в здравеопазването... Можем да дискутираме още пет години какво и защо става в българското здравеопазване, но докато не се проумее тази ключова истина, ще продължат спонтанните критични "анализи" на чужди "експерти" за нашето родно здравеопазване. Разшифрована, тази истина е следната: именно на европейски "консултанти" дължим дефектното здраво законодателство и и следващия го днешен хаос в здравната ни система... Има единствен изход: Реформа на реформата, ПРОМЯНА на ПРОМЯНАТА, нова кардинала здрава реформа,която трябва да започне от загнилите корени, за да насади ново здраво плодоносно растение . Болестна на българката здравна система не е в клоните на дървото, а неговите корени.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up