Понеделник, Август 03, 2020

Американските федерални агенти извършиха проверки в лаборатории за генетични тестове. В резултат, 35 души в четири щата бяха криминално обвинени за измама с генетични тестове, за която служители заявиха, че са причинили загуби от 2,1 милиарда долара на федералните програми за здравно осигуряване.

Служители на Министерството на правосъдието и Службата за здравеопазване и човешки услуги на Генералния инспектор заявиха, че са повдигнати обвинения във Флорида, Тексас, Луизиана и Джорджия в "една от най-големите схеми за измама в здравеопазването, повдигнати някога."

Сред обвинените е Халид Сатари от Суванее, Джорджия, собственик на Clio Laboratories в Лоурънсвил, Джорджия. Той е подсъдим за това, че е настоявал за извършване на ненужни медицински тестове за генетичен рак, както и за плащане на подкупи.

fbi

Няколко лаборатории, свързани със Сатари, включително Clio, бяха представени в специален доклад на Ройтерс в сряда, който повдигна въпроси относно практиките за фактуриране на Clio в Medicare (американска програма за обществено осигуряване за възрастни хора и хора с увреждания) и дали генетичните тестове, проведени на възрастни хора, са медицински необходими.

Агенти от ФБР, Министерството на здравеопазването и хуманиталрните служби на САЩ, тършуваха из офиса на Clio, Elite Medical Laboratories и медицинска компания Laboratory Experts, които са разположени в един и същи бизнес комплекс. И трите компании са свързани с Йордан Сатари, син на Халид Сатари. 

Виктория Немерсън, генералният съветник на Clio, не отговори на исканията за коментар. Преди това Немерсън каза, че тестовете на Clio са правдоподобни и че фирмата отделя „значително време и ресурси за изпълнение на нашите правни задължения“.

Генетични тестове, които помагат на хората да определят рисковете си от развитие на рак и други заболявания, добиха популярност в САЩ през 2015 година.

Изплащанията за генетични тестове за Medicare скочиха от 480 милиона долара през 2015 г. до 1,1 милиарда долара през 2018 г., установи анализ на Ройтерс.

Генетичните тестове предизвикаха повече от 300 федерални разследвания, включващи измами в здравеопазването и незаконни рушвети.

Въпросните схеми за измама обикновено включват наемане на търговски представители, които да примамят възрастни хора да предоставят слюнката си - днк материал, за който им казват, че могат да тестват с цел да открият рисковете от развитие на рак или дали генетиката им може да подскаже за това как те ще реагират на лечението с различни лекарства.

Лекари са се подписвали ,че тестовете са медицински необходими и днк материалът е изпратен за тестване в лаборатории, които търсят плащания от Medicare.

Но много от лабораторните тестове не се отнасят към медицинската история на пациента и някои от лекарите се подписват за получаване на резултатите, без да се консултират с пациента, казват разследващите.

По закон всички диагностични лабораторни тестове трябва да бъдат поръчани от лекар, който лекува пациент за конкретно състояние.

Други обвинени са Минал Пател, основателят на базираната в Джорджия LabSolutions, и Джейми Симънс, основателят на две телемедицински компании, наречени MedSymphony и Meetmydocc LLC.

Пател е обвинен, че е измамил застрахователните програми на Medicare и Medicaid във връзка с тестове за генетичен рак и плащане на рушвети. Симънс е обвинен в заговор за извършване на измами в здравеопазването и плащане и получаване на рушвети, довели до фактурирането на Medicare в размер на над 56 милиона долара.

Анализ на Ройтерс на данните за фактуриране на Medicare Part B показа, че LabSolutions драстично е увеличила фактурите за генетично тестване от 292 303,56 долара през 2015 г. до 68,2 милиона долара през 2017 година.
Министерството на правосъдието заяви, че общо LabSolutions са таксували програмите на Medicare с над 494 милиона долара във връзка с медицински ненужни генетични тестове за рак.

Clio  и няколко други лаборатории, контролирани от Халид Сатари в Луизиана, Джорджия и Оклахома, събрани заедно са таксували на Medicare повече от 547 милиона долара за медицински ненужни тестове, съобщи правителството в петък.

Източник: Ройтерс

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up