Понеделник, Август 19, 2019

Финансиран от Европейския Съюз , Европейския социален фонд  и Оперативна програма Добро управление, проектът "Нов модел за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването" е изготвен от ЦЗПЗ с цел облекчаване не само на пациентите и лечебните заведения, но и на съдебната система.
Тъй като действаща нормативна нардба за момента изключва тази материя, нашата амбициозна цел е да предложим модел на Министерство на правосъдието за намиране на работещо решение в сферата.

Христина Николова отваря пресконференцията:

Това което ни накара да се замислим за такъв проект, на първо място е, че това са едни особенни обществени отношения, които възникват между граждани, юридически лица и публични институции, които касаят най-чувствителните данни, а именно тези, които касаят нашето здраве, нашият живот и лично достойнство, когато сме най-уязвими, именно когато сме болни.

Тези дела с годините стават все повече, но те нямат своята правна регулация като един особен вид отношения, които разглеждат. Този особен вид отношения по никакъв начин не е отразен или отчетен от законодателя, за да предвиди един по-особен вид за тяхното разглеждане. Делата продължават с години. И двете страни, които участват са потърпевши в тези дела, независимо от изхода на делото. Аз лично смятам, че няма печеливш в тези дела, защото те са изключително тежки както за пострадалите, така и за лекаря и юридическото лице. 
Така или иначе тези обществени отношения трябва да имат особен вид на реглулация, именно поради тяхната специфика. Не само, че този модел не може да бъде разглеждан наравно с другите дела, не само чисто финансово, но и защото трябва да се отчете точно тази най-чувствителна част, а именно чест, достойнство и здраве, които се засягат.
Всяко едно решение, взето от самите страни поради вече възникнал спор, е много по-добро от едно съдебно решение.
Категорично считаме, че пациентите са едни потребители, които имат право да получат своята защита като потребители, какwaто считам, че към този момент не е достатъчно гарантиrана и защитена, както чисто правно и юридически с действащото законодателство, така и на практика в съдебната зала.
Общоизвестна тайна е, че съдебно медицинските експертизи по делата за най-големия проблем по тези дела. Изключително трудно е за пациентите да установят, когато е допусната медицинска грешка.
Всичко това налага създаването на един модел, който гарантира равнопоставеност от двете страни.
Така считам, че излизането на тези спорове от съдебната система е възможно най-добрият вариант за тяхното решаване.


Д-р Кацаров обобщава етапите на развитие на проекта:

Въпросът с извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването не е свързан само с правата и удобството на пациентите, лекарите и болниците,
То е свързано и с работата на съдебната система. Поради специфичната медицинска терминалогия и най-добрите юристи са затруднени.
Другата страна нещата е, че когато преглеждаме нашето законодателство по отношение на извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването, имаме два закона, които уреждат тези въпроси:
Закона за международния търговски арбитраж и Закона за защита на потребителите.
И двата закона изключват оказване на медицинска помощ и оказаване на медицнски услуги от своето приложно поле. И така, виждайки тази празнина, всъщност единствено пациентите са лишени от процедура, по която извън съда да решат тези спорове и затова имаме и този неблагоприятен за всички участници резултат.
Това ни амбицира, кандидатствахме и одобриха нашия проект. 
Планирали сме няколко неща:
Нашите експерти юристи ще извършат анализ на действващото у нас законодателств за този тип дела за непозволена увреда, включително и оценка на разходите по тези дела.
На втория етап ще направим оценка на подобни закони уреждащи този тип отношение в Европейския съюз.
Третият етап е обществени дискусии. Предвидени са две такива - в София и Пловдив.
Последният етап от проекта е да се изготви закон или подзаконов акт, който да е в интерес на гражданите, лекарите, лечебните заведения и на самата съдебна система.


Анели Чобанова пояснява:

Като гражданин, пациентът, чисто юридически, има права, които се защитават, както по реда на Европейксата Конвенция за правата на човека, която е пряко приложима към националното ни законодателство, така и от Закона за защита от дискриминация.
Какви са възможностите по реда на Закона за защита от дискриминация? 
По този ред може да се установи само и единствено наличието на дискриминация и да се поиска от Комисията предписание или препоръка за преустановяване на нарушението или да се наложи санкция на нарушителя. Възможностите на Комисията  се ограничават само до препоръка, което у нас се разглежда като нещо несъсществуващо. 
В холансклото законодателство пише "В името на нейно Кралско Величие",
а пък при нас пише "В името на народа" , което нищо не означава за тези които трягва да го изпълняват.
При нас единствената защита за страдащите от редки болести е санкцията на Комисията по дискриминация.
Върховният административен съд вече насрочва дела за 2021 година, защото е пренатоварен.
Двуинстанционното решаване  дава възможност за по-кратко  производство в сравнение с гражданското такова.


Можете да видите цялата пресконференция във видеото :
Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up