Събота, Август 24, 2019

Върховната рада на Украйна прие днес закон, който предвижда въвеждане в страната на принудителна химическа кастрация за педофили и създаване на открит регистър за лица, осъдени за престъпления от сексуален характер по отношение на непълнолетни, предаде ТАСС, цитирани от dir.bg.
Законът предполага внасянето на съответното допълнение в Наказателния кодекс на Украйна. Нормативният акт предвижда по-конкретно наказание под формата на "принудително инжектиране на осъдения с антиандрогенни препарати, състоящи се от химически вещества, имащи за цел да намалят либидото и сексуалната активност". При това се постановява, че подобно наказание няма да се прилага за лица "извършили престъпление на възраст под 18 години и лица на възраст над 65 години".

След освобождаването на осъдени за педофилия те ще бъдат поставени под доживотен надзор. Освен това максималният срок на наказанието лишаване от свобода за подобни престъпления е увеличен от 12 на 15 години.
В България чл. 149 от Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода от една до 6 години за блудство с малолетни, а ако има съвкупление от 2 до 6 години. Българското законодателство не предвижда регистър на лица, които са били осъдени за педофилия, нито надзор на такива лица.
Наличието на осъдителна присъда за педофилия не е пречка за сключване на граждански брак и осиновяване.
В България регистрите обикновено се създават за да се улесни администрацията в контрола над гражданите и фирмите. Наличието на публичен регистър на всички лица, осъждани за педофилия би била силна превантивна мярка и в интерес на цялото общество. То би дало допълнителна закрила на децата и то ефективно, а не само на декларативно ниво.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up