Петък, Февруари 21, 2020

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ПРАВОСЪДИЕ

 

Задържани са 4-ма души, сред които и 55-годишна жена с българско и турско гражданство. За нея се смята, че е издирвала българи, които се нуждаят от бъбречна трансплантация. Жената е работела в частна турска клиника и е задържана е в момент, в който е подготвяла фалшиви документи за поредна незаконна трансплантация. Освен нея са арестувани още трима наши сънародници,

Апелативен съд-Варна оправда ямболска лекарка за смъртта на дете, съобщиха от пресцентъра на съда. Въззивната инстанция отмени осъдителната присъда на Сливенския окръжен съд от 2015г., с която й е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години.

На Интернет страницата на Конституционният съд се появи съобщение със следното съдържание:
Конституционният съд ще проведе заседание на 28 януари (вторник) 2020 г. от 10.00 ч. при следния дневен ред:
Конституционно дело № 17/2018 г. по искане на 66 народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на § 11, § 12, § 14, § 15, § 16, § 17, § 18, § 19, § 20, § 21, § 22, § 23, § 24, § 25, § 26, § 27, § 28, § 29, § 31, § 32, §§ 33, § 34, 35, § 36, § 37, § 38, § 39, § 40, § 41, § 42 и на § 43 след думите „1 януари 2019 г.“, от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. (обн., ДВ, бр. 102 от 11.12.2018 г., в сила от 1.01.2019 г.),

След повече от година протакане и неколкоктратно отлагане, Конституционният съд взе решение по жалбата срещу Закона за бюджет на НЗОК за 2019 година. Решението на съда е, че няма решение. Да, точно така, при 6:6 гласа няма решение.
Спорът не беше за самия закон за бюджета, а за направените изменения с неговите преходни разпоредби на 18 други закон в това число мащабни промен и във всички устройствени закони в здравеопазването. С тези изменения се закри Фонда за лечение на деца, закри се Агенцията по трансплантации, създаде Агенция за медицински надзор, промениха се правилата за регистрация на лечебни заведения и така нататък.

България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри напускат за по-добре платена работа в Западна Европа. Това твърди Евронюз в репортаж, озаглавен „Болна система: Българската здравна система оставя пациентите уязвими“.
Трима от четиримата български студенти по медицина казват, че са изкушени да емигрират. Основните дестинации са Германия, Австрия и скандинавските страни.

След жалбата на физически лица тричленен състав на Върховния административен съд отмени част от спорната методика за медицинската експертиза за неработоспособност, която действа от 2018 година.

С 18 гласа "за" без "против" и "въздържали се", парламентарната здравна комисия прие предложеното от Валери Симеонов изменение на НК за наказанията, касаещи нападенията над медици.

Предложенията предвиждат увеличение на минималния размер на наказанието лишаване от свобода за тежка телесна повреда на седем години вместо досегашните пет, за средна телесна повреда на пет години вместо досегашните три, за лека телесна повреда на две години вместо досегашната една, като за лека телесна повреда без разстройство на здравето се завишава максималният размер на наказанието от три на пет години лишаване от свобода.

Не е черен хумор, не е хорър филм, а факт и причина за него е недомислица в закона за гражданската регистрация.
Според него, до 48 часа от настъпване на смъртта, актът за смърт се издава от общината. След изтичане на този срок, смъртен акт може да се издаде само с решение на съда. Производството може да продължи няколко месеца.
От ищецът, обикновено близък роднина и наследник на починалия, се иска да представи доказателства за настъпилата смърт, а от съдът да признае с решение, че такава е настъпила, на базата на което решение да се издаде смъртния акт. Едва след това, покойният може да бъде погребан.

Окръжна прокуратура-Велико Търново е внесла в съда обвинителен акт срещу медицинска сестра, теглила пари от банкова карта на починал пациент, съобщиха от прокуратурата.

Log in or Sign up