Понеделник, Юли 06, 2020


invalidГотов е проектът на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, съобщиха от Министерството на труда и социалното подпомогане.  

Тя се основава на био-психо-социалния модел при съобразяване на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (СЗО), уточниха от ведомството.

Проектът на методиката въвежда три компонента на оценката. Първият включва информация за човека с увреждане във връзка с обстоятелства от социален, семеен, битов, здравен характер и други, свързани с неговите затруднения и възможността за неговото социално приобщаване, посочена във формуляр за самооценка.

 

Вторият компонент съдържа обективни констатации относно наличните функционални затруднения и бариери при изпълнение на ежедневните и други дейности.

Третият компонент ще представя заключенията, свързани с конкретни целенасочени подкрепящи мерки, в съответствие със заявените и установени индивидуални потребности на човека с увреждане.

В проекта на методиката е регламентиран обективен начин за изчисляване на броя часове за предоставяне на механизма лична помощ за всеки човек с увреждане до и над 18-годишна възраст, информират от МТСП.

Документът е публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на социалното министерство, както и на портала за обществени консултации на Министреския съвет www.strategy.bg. Срокът на обществената консултация ще продължи до 22 март т.г.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up