Вторник, Октомври 27, 2020

TELK„Не можем да кажем, че сме удовлетворени от получените данни. Очаквахме да получим данни колко хора са засегнати. Когато се разработваше наредбата и методиката за прилагане, ние предупредихме, а дори те самите направиха изчисления и разбраха, че ще има доста хора, които ще отпаднат“. Това заяви днес пред БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Според нея не е станало ясно колко хора са отпаднали. „Чухме, че за 6 месеца са минали повече хора отколкото през цялата 2017 г., но все още очакваме да получим официалните и пълни данни“, допълни тя.

По думите й неправителственият сектор не разполага с данни за броя на заболяванията, довели до увреждания на функционирането на организма и за това кои хора от кои заболявания са най-засегнати.

„Колегите твърдят, че при диабета, диабет тип 2, който води до сериозни увреждания, те не се вземат предвид, с което се ощетяват хората“, каза Веска Събева.

Тя коментира твърденията, че сегашната система на ТЕЛК дава възможност много хора, които нямат нужда, да получават инвалидни пенсии, за сметка на хората, които наистина се нуждаят, като изрази мнение, че на практика контролът в системата не се провежда както трябва и по тази причина може да се появяват и такива случаи.

В тази връзка тя посочи направени конкретни предложения, които според пациентските организации могат да подобрят работата - доверени лаборатории, в които да се пращат хората за изследвания, когато има проблеми, връщането на лекарите от НОИ в комисиите.

„Нищо, което предлагаме за ТЕЛК не се приема, защото искат по някакъв начин да се спре оценката за вида и степента на увреждания. Това е част от комплексната оценка. Винаги се започва от вида и степента на увреждания, след това се преминава през функционалност, определя се на самото работно място работоспособност. Всеки човек е различен, затова говорим за индивидуализиране на цялостната оценка по принцип“, каза Събева.

Тя бе категорична, че не се иска по принцип връщане на старата наредба, а само на изчислението, което се получава за вида и степента на увреждане, на отчитането на всички увреждания, които са над 50% - подход, който отпадна по новата методика. Събева допълни още, че в новата методика има и добри страни като например свиване на субективността на оценката на лекарите.

Проблем остава и оценката при онкоболните, защото те след петата година получават 50% инвалидност, без да се отчитат и съпътстващите заболявания и увреждания, които имат наред с основното си онкологично заболяване.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up