Сряда, Юли 08, 2020

v.dobrevaСдружение за развитие на Българското здравеопазване(СРБЗ) разпространи становище в подкрепя на предлаганите в проекта за изменение на Наредба 10, мерки, които ще ограничат паралелния експорт на лекарства, които се заплащат на 75% от бюджета на НЗОК. Сред тях са например биологичните медикаменти, изписани за лечение на ревматични болести. Ето и целият текст на съобщението:
Паралелния износ е причина за липса на лекарства в аптеките от години в България. Очакваме приетите промени за ограничаване на липсите на лекарства в Закона за лекарствените продукти и лекарствени средства да се приложат доста след законоустановения срок и да не постигнат търсеният резултат. Наличностите на лекарства при които ще се забранява износа са много по-малки от наличностите, които поддържат в момента ПРУ.

Това ще постави пациентите в риск докато изчакват нова доставка на такива. Имаме и съмнения относно възможността износа да бъде ограничен от митниците, тъй като и в момента разбираме за нерегламентиран износ на лекарства от България предимно от чуждите медии в резултат на акции на чужди контролни органи.
Фармацевтичните компании от години доброволно осъществяват у нас програми за подобряване на достъпа за частично заплащани от НЗОК лекарства, като предоставят на дистрибутори и аптеки отстъпки, предназначени за намаляване на доплащането от пациент. Съществуването на тези програми в много случаи е единствения начин лекарственият продукт да бъде достъпен за българските пациенти. Това компенсиране на доплащане не само гарантира достъпа на пациентите на фона на ниските доходи и недостатъчните нива на заплащане на лекарствата от НЗОК, но и представлява сериозна допълнителна отстъпка, която индиректно служи на държавата в изпълнението на отговорностите й да осигури
полза на пациента.
По данни на ARPHARM за 2017 г. размера на отстъпките е 66 млн.лева. Част от тези суми са отишли не в полза на българския пациент, а в полза на компаниите занимаващите се с паралелен износ. Тези добронамерени действия на ПРУ за част от пациентите са довели до невъзможност да получат тези лекарства в България дори и срещу пълно заплащане.
В момента програмите за подобряване на достъпа чрез компенсиране на доплащането за пациент се осъществяват чрез предоставяне на допълнителна отстъпка по търговската верига (дистрибутори и аптеки).
Подкрепяме направените предложения отстъпките уредени със чл. 21 ал.1 т. 4 в полза на пациента да се правят от ПРУ към НЗОК. Подкрепяме указване на реда за това в новосъздадения чл.23 д.
Смятаме , че това ще реши проблема с дефицита на лекарства в резултат на паралелният износ за част от лекарствата, за които в момента има работещи програми за достъп.
Напомняме, че на 17 май 2018 Европейската комисия излезе със становище, че паралелният износ е причина за недостиг на лекарства в някои страни членки и България следва да синхронизира нормативната си уредба, за да не допуска това да се случва.
Ваня Добрева, Председател на УС на СРБЗ

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up