Събота, Юни 06, 2020

boltadjЩе атакуваме във ВАС Здравната карта, защото тя представлява начин за ограничаване на плащанията на болниците, от което страдат пациентите.
Новата здравна карта е дори по-лоша от тази на Москов. Със здравната карта се намаляват парите за лечебните заведения. Колкото по-малко са леглата, толкова по-малко пациенти ще бъдат лекувани. Здравната карта ограничава достъпа на пациентите, защото трябва да плащат от джоба си, когато леглата не стигат.

Леглата са сметнати по области и това затруднява движението на пациенти. Нормално е в големите градове да се лекуват повече хора и да има повече болници. Здравната карта ще ограничи достъпа на пациенти от провинцията до високоспециализирани дейности.
Областната комисия на София прие броят на леглата за столицата да остане същия. националната комисия, обаче намали броя на леглата, без да има право на това.
Спряната приватизация създаде много проблеми, защото води до нарушаване на конкуренцията. Собствеността няма значение, а конкуренцията.
Моделът беше добре заложен, но се изопачи с годините. Неправилно е да се обвиняват частните болници. Във Враца например държавната болница дължи на частната над 1,5 милиона лева и се пита кой кого източва, тогава?
Друг голям проблем е свръхрегулацията. Това води до корупция.
Нужна ни е конкуренция както на касите, така и на болниците.
Цялото интервю на д-р Болтаджиев вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up