Сряда, Юни 03, 2020

Speshen centarИнспекторите от Изпълнителна агенция „Медицинския одит” са установили за миналата година пациенти, които не са получавали качествена грижа в Спешните отделения на болниците в страната, а в други случаи са плащали за безплатни услуги. Отчетен е ръст на пациенти, които не са успели да се свържат с личния си лекар, съобщават от БНТ. Най-честите нарушения на спешните отделения са пропуски в медицинската документация и преценка на състоянието на спешния пациент без консултация с друг специалист.
„В немалко случаи пациентът се връща, точно поради грешна преценка. Имахме един такъв случай в Севлиево. Един дядо с хипотермия е върнат, а на другия ден той е починал”, каза Емил Велчовски - главен секретар на ИА "Медицински одит".
В други случаи пациенти са плащали, без да е необходимо.

„В болницата в Силистра установихме при една проверка около 55 случая, при които е извършена екстракция на кърлеж и пациентите са заплатили за това нещо”, обясни Велчовски.
Освен пациентите, за тези случаи е платило и здравното министерство. То плаща на спешните отделения за всеки преминал спешен пациент.
В периода април-юни 2017 г. през спешното отделение на частна болница в Пловдив са преминали с 50% повече пациенти в сравнение със същия период на 2016 г. Проверката на здравната инспекция за причините е установила, че лични лекари от ДКЦ-то на болницата насочвали свои пациенти с кашлица и хрема към спешното отделение в извънработно време. По документи тази дейност трябвало да се осъществява от дежурен кабинет.
„ДКЦ "Пълмед" до момента на проверката няма регистриран такъв кабинет в структурата си”, посочи д-р Сийка Димчева - директор на Дирекция "Медицинска дейност" в РЗИ - Пловдив.
„Винаги е имало кабинет, неотложен, регистриран, където са провеждани тези прегледи”, заяви д-р Заприн Пепелов - управител на ДКЦ и заместник-директор на УМБАЛ "Пълмед".
Медицинският одит e издал предписание за разкриване на кабинет за неотложна помощ към болницата, което е изпълнено през октомври миналата година.
В спешните отделения на други болници в страната също е отчетено увеличение на преминалите пациенти. Във Видин спешна помощ са търсили предимно неосигурени и пациенти, които не са успели да открият личния си лекар. В писмен отговор от болницата обясняват, че не отказват помощ на неосигурените, за да избегнат конфликти, а пациентите, които не откриват личния си лекар, ги търсели, защото кабинетът за неотложна помощ не работи пълноценно.
„Това е зависимост, която рефлектира върху разходването на средствата по бюджета на МЗ за сметка на организацията на дейността на ОПЛ”, коментира главният секретар на "Медицински одит".
Здравното министерство и касата започват съвместни проверки на лични лекари и кабинети за неотложна помощ. Работна група от експерти и лекари ще търси възможности за решаване на проблема.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Г. Б. · преди 9 месеца
    Ужас! Емил Цонков Велчовски беше завършил Военно училище, после напусна армията през 1997 г. Какво образование притежава този субект, за да заема този пост!?
    През 1997 г. взе участие в атентат срещу неудобен юрист и получи награда от мафията. Той е един мръсен подлец.Работеше в Министерство на отбраната. Как се озова на този пост!?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up