Неделя, Септември 20, 2020

инвалидПредседателят на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева заяви пред БНР, че все още голяма част от обществените сгради имат проблеми с достъпната архитектурна среда. Тя съобщи, че предстои мащабна национална проверка на Комисията на различни институции.
"Нашата идея е да покажем не само местата или сградите, в които има недостъпна архитектурна среда, а да покажем и добрите модели в България и искаме кампанията да има позитивен отзвук", обясни Джумалиева и предложи да се помисли за обособяването на специален фонд, който да финансира изграждането на достъпна среда в държавните и общински институции.

"Изграждането на достъпна архитектурна среда е обикновено процес, свързан със сериозни финансови средства. Когато говорим например за държавна институция е много по трудно и сме имали случаи, в които ръководител на институцията има желание да изгради подобна среда, но това е свързано със специални средства, които трябва да бъдат предвидени в бюджета. Може би държавата и институциите трябва да помислят дали след като е толкова трудно, след като е свързано с такива финансови средства и затруднения осигуряването на достъпна среда, дали не е добре да се помисли за някакъв специален фонд, който да бъде създаден, от който фонд да могат спокойно да бъдат финансирани институциите и сградите с подобни средства", предложи Джумалиева.
При констатиран проблем КЗД има правомощията да налага глоби, които могат да стигнат от 100 лева до 20 000 лева при повторно нарушение, когато се констатира, че даденото нарушение не е поправено, или пък не е осигурена достъпна архитектурна среда.
"Снимките са най-лесният начин да се докаже недостъпност на средата. Допреди няколко години жалбите и сигналите за недостъпна архитектурна среда са били повече", обобщи доц. Джумалиева.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up