Събота, Август 08, 2020

mindovКой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

"Този медик представлява 50 други лекари, които замества нощно време, за да могат да се наспят. На другия ден да се върнат на работа, да прегледат 50-60 болни от грип пациенти и след това да се прибере вкъщи "като парцал", продължи мнението си по казуса гостът на телевизията.

Д-р Миндов бе категоричен, че работата под влиянието на алкохол е недопустимо, но изначалният проблем е другаде.

"Неотложен случай не съществува в практиката. Но съответният лекар дори не може да окаже спешна помощ, ако се наложи, той няма необходимото оборудване, не е обучен", обясни специалистът, като подчерта, че 24-часовите дежурства са вменени на лекарите, но без да получават отпуска или почивка за тях.

Гостът на Bulgaria ON AIR коментира също и промените от 2018 г., които налагат лекари и стоматолози да отчитат касовите си бележки, издавани за потребителската такса на пенсионерите.

"Проблемът е административен. Целта е да не се отчитат и да не се изплащат сумите. Ние ще лекуваме ли, ще администрираме ли", попита лекарят.

И заключи: Ако държавата иска да има лекари, нека ги остави да правят медицина. Цялата административна дейност да се изнесе на някой друг, категоричен бе д-р Миндов.

Цялото интервю във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up