Понеделник, Юли 13, 2020

nrdМЗ съобщи: По повод множеството постъпили журналистически въпроси относно Наредба № 2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, Ви информираме, че е създадена работна група в Министерство на здравеопазването, която да направи преглед на Наредба № 2. Повод за сформирането на работната група е решението на Върховния административен съд.
Решението на МЗ е закономерно. Казусът с Наредба 2 няма лесно решение и засяга сърцевината на здравното осигуряване.
От една страна обжалването на решението на ВАС е безсмислено и в някаква степен дори унизително за едно министерство, което държи на честта. Може да се спечели време, но резултатът е предизвестен.

От друга страна МЗ не може да издаде нова наредба на мястото на отменената, както направи с някои медицински стандарти, защото няма законово основание за това. Промяната на Закона за здравното осигуряване, която дава право на министъра да издаде нова наредба за основния пакет, обаче би била в нарушение на Конституцията. Конституционният съд е категоричен, че основния пакет медицински услуги, съгласно чл. 52 от Конституцията може да се определи само със закон, а не с наредба.
Приемането на подобен закон (със съдържанието на Наредба 2) би било прецедент в цялата история на Парламента. Освен, че такъв закон би трябвало да се променя ежегодно, надали и 5% от народните представители биха разбрали смисъла и съдържанието на отделните параграфи.
Единствената реалистична възможност е МЗ просто да се откаже от идеята да определя с наредба основния пакет и да остави на БЛС и НЗОК да договорят помежду си всички аспекти на лечебната дейност.
В това няма нищо лошо. Това би означавало истинско договорно начало. Каквото не е имало никога досега.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up