Неделя, Ноември 29, 2020

„Най-късно до 1 октомври ще е абсолютно задължително въвеждането на пръстови идентификатори за всички болници в страната”. Това kzkказа Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процес и сигурност на информацията“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на пресконференция днес.
Господин Банков казал още, че едно устройство за пръстови отпечатъци ще струва 239 лева на болниците.
Интересно от къде главният експерт на НЗОК знае, колко ще струва устройството. Да не би касата да е започнала производство на такива устройства? Едва ли.

Икономиката в Република България не се ли основаваше на свободната стопанска инициатива, според чл. 19 от Конституцията? Е, ако стопанската инициатива е свободна, как можем да сме сигурни, че на пазара няма да се появят устройства, струващи 300 лева или 30 лева?
Как може един държавен чиновник да знае, че ще струват точно 239 лева?
Само по един начин може да знае - ако вече някой е решил да се използва точно определен вид устройство, решил е кой ще го внесе и на каква цена ще го продава на болниците, аптеките и джипи-тата.    
Такова поведение в правовите държави се нарича злоупотреба с власт.
Нарича се и злоупотреба с монополно положение по смисъла на Закона за защита на конкуренцията. Най-малкото, въпросът трябва да бъде отнесен към Комисията за защита на конкуренцията. А може би, въпросът трябва да бъде отнесен и към прокуратурата? Защото това, което за болниците ще бъде разход, за други ще бъде приход, при това гарантиран и вероятно вече „справедливо разпределен”.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up