Понеделник, Юли 06, 2020

P1320489След като незаконосъобразните откази на НЗОК да финансира лечение на български граждани в страни членки на ЕС масово се отменят от съда, сега здравноосигурителната институция измисли нов начин за отказ. А именно като просто не приключва преписката. Производството е вечно в процес на събиране на доказателства и становища от експерти. И даже още по-лесно – прекратяват го, поради липса на

достатъчно данни за взимане на решение. Вероятно, за да не им „виси“ просто така и в случай на проверка от някъде да не им създадат проблеми. Лесно, просто и удобно!

А заявителят, който обикновено се нуждае от лечение същия месец, а не след 5 години, седи и чака да му помогнат или поне да му откажат, за да търси помощ другаде. „Бедни, ми бедни Македонски….“

Обнадеждаващото е, че има хора, които не седят и не чакат милостиня, а си търсят правата и ги отстояват пред съд. Пореден такъв случай е делото на Моника Михайлова от Стара Загора, която преди няколко месеца подава заявление за финансова помощ към НЗОК за лечението й в страна –членка на ЕС. След като не получава никакъв отговор и няма повече възможност да чака, започва да организира, заедно със свои близки и приятели благотворителни концерти. Събира част от необходимата сума за лечение и заминава. В деня на операцията й НЗОК й изпраща писмо, в което я уведомява, че чакат становище от експертите. След завръщането си в България все още няма никакъв отговор от НЗОК. Подава жалба до съда срещу мълчалив отказ. В последствие получава още едно писмо, с което я уведомяват, че тъй като нямат становище от експертите прекратяват преписката до ново обстоятелство?!

И това писмо е обжалвано пред съда, който отменя незаконосъобразните актове на НЗОК и връща преписката за произнасяне на административния орган в 1 месечен срок.

Адв. Христина Николова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up