Петък, Декември 04, 2020
Фандъкова: Очаквам писмените обяснения от директора на болницата

„В тази ситуация, без да знаем точните причини и всичко, което се е случило, за да можем да коригираме пропуските, няма да решим проблема с една оставка”. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка за зимната подготовка на столицата за случая със забавения прием на пациент в Четвърта градска болница. Тя отбеляза, че ще изчака проверките, които текат в момента, предава БТА.

 Млад мъж почина, докато чака линейка

„Директорът на лечебното заведение д-р Аркади Иванов прави своята проверка, която очаквам да е готова до утре. Очаквам писмените обяснения на директора на болницата”, уточни Фандъкова. „Трябва да се види точно къде е причината за това забавяне”, коментира кметът. На въпрос дали би поискала оставката на директора на Четвърта градска болница тя каза, че би направила всичко, но трябва първо да види реалната ситуация.

Тя посочи, че в тази ситуация на системата е много важен всеки лекар, всяка медицинска сестра, всеки санитар. Нуждаем се от всеки един от тях, а те се нуждаят от много ясни правила, протоколи, за да могат да бъдат полезни и да не се допуска подобно нещо - да чака пациент, който е решено да бъде приет в болница. Фандъкова посочи още, че очаква до края на деня да получи алгоритмите за прием на пациенти, разработени от всички директори на общински болници.

„Всички общински лечебни заведения са открили легла и имат пациенти съгласно заповедта на министъра, даже имат повече, отколкото е разпоредбата за 10 процента от общия капацитет”, коментира Фандъкова. Тя посочи, че почти е пълен капацитетът - все още в някои от болниците има по едно две места.

Йорданка Фандъкова каза, че е имало чувствителен скок на хоспитализираните през почивните дни в столицата и само в събота са се увеличили със 107, а същевременно 103 души са на интензивно лечение. Болниците и здравната система се изправят непрекъснато пред необходимостта да разширяват капацитета, за което са нужни и хора, коментира кметът.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up