Неделя, Август 01, 2021
Последвайте ни
Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите

Повод да си спомня крилатата фраза от „Животинската ферма“ на Оруел са последните словесни еквилибристики на Директора на Столичната РЗИ по повод спазването на карантинните мерки.
Както мнозина са чули Президентът Румен Радев, Министър председателят Бойко Борисов, министрите Кирил Ананиев, Десислава Танева и Петя Аврамова и пиарката на партия ГЕРБ Севдалина Арнаудова, бяха поставени под карантина, заради това, че са имали контакт с лица с положителен тест за коронавирус. Срокът на карантината е 10 дни.

Два дни по-късно, обаче Директорът на СРЗИ Данчо Пенчев съобщи, че четири от високопоставените лица – Радев, Борисов, Ананиев и Арнаудова са освобождават от задължението да бъдат под карантина. Министърките Танева и Аврамова чакат резултат от теста, за да бъдат освободени и те.
Ето и обяснението му, дадено пред „24 часа“:
"Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме. Двата последователни отрицателни теста, които дадоха президентът и премиерът, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването, което доказва, че и двамата не са заразени и допълва мотивите за решението на РЗИ. 10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички контактни", допълни той.

Пенчев не съобщава кой е този „нормативен документ“, който му дава право да сваля карантина на определени лица. Този нормативен документ ще трябва да е с ранг по-висок от закон, защото Законът за здравето не дава такива правомощия не само на директора на РЗИ, но и на което и да длъжностно лице в държавата. Вижте сами:
Закон за здравето
Чл. 61. 2) На задължителна карантина подлежат контактни лица на лица, болни от заразна болест по ал. 1 (в която алинея е посочен Ковид -19).
7)Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор със заповед определя срока на задължителната карантина в съответствие с епидемичния риск от разпространението на заразната болест.
Министърът на здравеопазването така и е направил. Издал е Заповед № Р Д -0 1 -6 1 0 / 2 2 .1 0 .2 0 2 0, в която се казва:
т. 13. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, съгласно Приложение № 4, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава ........
Заповедта не предвижда изключения и не би могла, защото самия закон не го позволява. Идеята на карантината е да се спре разпространението на заразата, нали? Десетте дни не са определени случайно, а са свързани с инкубационния период на вируса. След като сте били в контакт с болен човек, заболяването може да се развие в рамките на 10 дни, тоест това, че тестът ви на 1, 2 или 3 ден е отрицателен не значи, че няма да се позитивира на 5, 8 или 10 ден. Според шефа на столичното РЗИ обаче, при високопоставените лица вирусът или не попада или инкубационният период е по-кратък.
При разпространението си вирусът не би могъл да различни носоглътката на президента, премиера или министъра от тази, на който и да е друг. А дори и да можеше, то защо в тази елитна компания е Севда Арнаудова, която понастоящем не заема държавна длъжност и не извършва „крайно необходима обществена работа“?
Това поведение на властта, която поставя себе си над другите, не помага за борбата с болестта. Лъжите и увъртанията също.
Възможно е Данчо Пенчев да е постигнал пълен физически контрол над разпространението на вируса, указвайки му в кои носоглътки да попада и от кои да се излъчва в околната среда. Ако това е така на него трябва да е даде Нобелова награда, а цялото човечество може да си отдъхне.
Ако не е така, Директорът на СРЗ е длъжен да приложи закона за здравето, който в своя чл. чл. 215 б) казва: Контактно лице на лице, болно от заразна болест по чл. 61, ал. 1 или 3, както и лице, което е влязло на територията на страната от други държави, което откаже или не изпълнява задължителната карантина по чл. 61, ал. 6, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.
(2) Лицата по ал. 1, които не изпълняват задължителната карантина, се довеждат принудително със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи по искане на органите на държавния здравен контрол.
Иначе всички знаят как свършва „Животинската ферма“. Нали не искаме това?
Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Ь,УЕ · преди 9 месеца
    ФАКТ Е ЧЕ СБЪРКА ДИРЕКТОРА НА СРЗИ, ДВАТА ТЕСТА НА БОРИСОВ СБЪРКАХА И ПОКАЗАХА , ВЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА НА ПСР. ТРЕТИЯ Е ПОЛОЖИТЕЛЕН И МУ СЕ ПОВЯРВА.БОРИСОВ Е ОБЯВЕН ЗА БОЛЕН.РЕАЛНО ПОВЕДЕНИЕТО НА СРЗИ ИЗЛАГА НА ОПАСНОСТ ХОРАТА ОКОЛО БОРИСОВ.ПОДАЙТЕ СИ ОСТАВКАТА ДИРЕКТОРЕ НА СРЗИ.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up