Неделя, Август 09, 2020
Гражданите не оправдали доверието на властта

“Гласувахме доверие на българските граждани и институции, но анализът за последните 10 дни показва, че заболелите се увеличават и премина критичната точка от 200 души. Както ви казах, това налага да възстановим някои от мерките“, каза на брифинг здравният министър Ананиев.
Коалиционният партньор на управлението Валери Симеонов пък е цитиран да казва по-рано след среща на коалицията, че е „крайно време да се спре с тази анархия“.

Желанието ни беше да дадем шанс на хората, включително и на футболните отбори. Дадохме доверието, жалко, че не се получи, много съм разочарован, заяви Ананиев, който посочи в отговор на журналистически въпрос кой ще поеме отговорността за увеличаване на броя на заразените у нас, с това, че новата заповед е именно поемане на отговорност.
Считано от утре, 10 юли, на безотговорните граждани не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения.
Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.
На излъгалите доверието на властта граждани също така не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т. ч. сватби, балове, кръщенета и др.). 

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, вече ще се провеждат без публика. Впрочем първенството така или иначе свършва, а като изключим 2-3 сблъсъка, на останалите мачове така или иначе няма публика, не по причина на коронавируса.
Контролът над непокорните ще се осъществи от министрите и държавните органи, съгласно функционалната им компетентност.
Всички прояви и събития на гражданите следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.
Като изключим потресаващата аргументация, третираща гражданите като стадо овце, ограничаването на масовите мероприятия и нощните заведения са логична мярка на фона на нарасналия брой положителни лабораторни проби, но не само. Данните за броя на заразените поставя страната ни в групата страни с повишен риск с всички негативни последици за търговията и доходите на населението от това.

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Можете да прекратите абонамента си по всяко време
Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up