Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
Гражданите не оправдали доверието на властта

“Гласувахме доверие на българските граждани и институции, но анализът за последните 10 дни показва, че заболелите се увеличават и премина критичната точка от 200 души. Както ви казах, това налага да възстановим някои от мерките“, каза на брифинг здравният министър Ананиев.
Коалиционният партньор на управлението Валери Симеонов пък е цитиран да казва по-рано след среща на коалицията, че е „крайно време да се спре с тази анархия“.

Желанието ни беше да дадем шанс на хората, включително и на футболните отбори. Дадохме доверието, жалко, че не се получи, много съм разочарован, заяви Ананиев, който посочи в отговор на журналистически въпрос кой ще поеме отговорността за увеличаване на броя на заразените у нас, с това, че новата заповед е именно поемане на отговорност.
Считано от утре, 10 юли, на безотговорните граждани не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения.
Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.
На излъгалите доверието на властта граждани също така не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т. ч. сватби, балове, кръщенета и др.). 

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, вече ще се провеждат без публика. Впрочем първенството така или иначе свършва, а като изключим 2-3 сблъсъка, на останалите мачове така или иначе няма публика, не по причина на коронавируса.
Контролът над непокорните ще се осъществи от министрите и държавните органи, съгласно функционалната им компетентност.
Всички прояви и събития на гражданите следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.
Като изключим потресаващата аргументация, третираща гражданите като стадо овце, ограничаването на масовите мероприятия и нощните заведения са логична мярка на фона на нарасналия брой положителни лабораторни проби, но не само. Данните за броя на заразените поставя страната ни в групата страни с повишен риск с всички негативни последици за търговията и доходите на населението от това.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up