Сряда, Януари 27, 2021
Извънрено премахнаха част от извънредните мерки

На поредния извънреден брифинг, Бойко Борисов обяви премахването на някои забрани, наложени заради ситуацията с коронавируса:
-Премахва се забраната за провеждане на курсове – теория и практика за авиация, сухоземен ио морски транспорт. Изисква се да се носят маски в автомобила и да има дезинфекция след всеки, който излиза. Изисква се и спазването на съответна дистанция.

- Премахва се забраната за индивидуални спортове на открито – плуване, тенис и др.
- Премахва се частично забраната за заведения – за терасите на открито при строго определени правила, които хората да спазват. Заведенията могат да отворят, след като минат проверки от РЗИ и Агенцията по храните.
Следобеда на 06 май ще се премахнат КПП-тата разположени около областните градове.
Очаква се по-късно здравният министър да го облече в законова форма, като издаде съответните заповеди.
Решението за премахване на някои ограничения не е взето във връзка с епидемичната обстановка, защото броят на заразените дневно не е по-малък от този, когато мерките бяха наложени. Обявяването на облекченията на извънреден брифинг и липсата на яснота и срокове за бъдещи мерки пък показва, че Правителството продължава да няма ясен план за излизане от кризата.

На брифинга бе казано, че ще се изчака развитието на ситуацията в други страни, в които са отворени детски градини и училища, преди да се вземе решение за нашите. Копирането на действията на другите Европейски страни изглежда е генералната стратегическа линия от самото начало на кризата. Така е най-безопасно за политиците от гледна точка на общественото мнение, защото каквото и да се случи, може да бъде оправдано, с това че и другите са правили същото.
Основен недостатък на такава стратегия е, че не е съобразена с условията в страната. Едни и същи мерки могат да са жизнено важни за една страна и напълно безсмислени и дори вредни за друга. В самото начало на кризата, България приложи по примера на Италия строги ограничителни мерки, въпреки че у нас нямаше данни за епидемия, с мотива „да предпази от натиск лечебните заведения“. В резултат последните бяха оставени да бездействат през последните два месеца, а диагностиката и лечението на десетки хиляди беше ненужно забавена. Най-яркото доказателство за това, че мерките не се прилагат спрямо епидемичния процес е спирането и пускането на плановите операции и имунизациите. Те бяха спрени преди да има и един случай на заразен с коронавирус и пуснати в един от дните с най-много потвърдени случаи на заразени.
Липсата на логика в някои решения може да бъде обяснена с липсата на достоверна информация за реалния брой на заразените и прекарали инфекцията. Защо обаче, Правителството не пожела да събере такава информация през последните два месеца, като възложи извършването на едно или повече епидемиологични проучвания? Това на пръв поглед нелогично поведение, може да има само едно обяснение – липсата на информация пречи на вземането на адекватни решения, но пък помага да се оправдае всяко действие, независимо дали е било правилно или не в дадения момент.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up