Събота, Юли 11, 2020
Игра на проба-грешка. Пускат плановите операции и имунизациите.

Със заповед на министърът на здравеопазването от утре, 21 април се възобновяват плановите детски консултации, задължителните имунизации, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения. Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи.

Детските консултации и дейностите, свързани със задължителните имунизации, ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети. Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове.
От утре се възобновява и приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.
Медицинските дейности бяха забранени със заповед на здравния министър на 5 март. Тогава поводът за забраната беше епидемия от грип Б, каквато обаче, на практика нямаше. Според редица експерт, не грип Б, а страхът от разпространение на коронавируса е била истинската причина за излизането на учениците в грипна ваканция и спирането на всички планови медицински дейности. Именно страхът, че се разпространява коронавирус и невъзможност да се прецени разпространението, поради липсата на тестове кара тогава здравните власти да наложат карантинни мерки, без да има каквито и да е данни за епидемия, както от грип Б, така и от коронавирус.

Няколко дни след регистрирането на първия положителен случай за инфекция с COVID-19, здравният министър издава нова заповед за забрана на плановите дейности в лечебните заведения, профилактичните дейности и имунизациите, която забрана продължава и до сега. Така всички планови медицински дейности остават забранени от 6 март до 21 април.
Общият брой на далите положителен резултат за COVID-19 за същия период от време е под 1000. Подозира се, че заразените са повече, но до сега няма официално изявление по този въпрос. Има, обаче други изявления.
"След 2-3 седмици може да сме в ада. Още не сме стигнали най-лошото, дори не сме в пика на болестта", заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция на 4 април.
Само преди 4 дни, началникът на НОЩ, ген. Мутафчийски обяви пред медиите: "Вървим нагоре. Вече графиката се отклонява доста стръмно нагоре".
Същият ден Бойко Борисов пояснява, че може да стане както в другите държави - да използват хладилните камиони не за месо, а за съхранение на трупове или площадките, на които се пързалят децата, да бъдат морги.”
Въпросът е защо, ако „вървим стръмно нагоре” и „сме в ада” или близо до него, се отменят забраните за плановите и профилактични дейности и имунизациите?
Защо забраната се въведе преди един месец, когато нямаше абсолютно никакви данни за епидемия и се отменя сега, когато сме близо до пика ѝ?
Изглежда сякаш Правителство няма никаква представа за разпространението на COVID-19 и си играе на проба-грешка. Само, че в тая игра, грешките се плащат не от играещите, а от пациентите.
Няма съмнение, че имунизациите и плановите операции не могат да бъдат забранени дълго, ако не искаме децата да започнат да се разболяват пак от детски паралич, хепатит Б или дифтерия. Не могат да бъдат отлагани дълго и плановите операции и прегледите, защото заради отлагането им може да умрат повече хора, отколкото от COVID-19. Не трябваше ли да се помисли за това на 6 март, вместо панически да се налагат мерки без да има нужда от тях?

Анкета

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up