Вторник, Септември 29, 2020
Единствено здравната каса плаща такса на НАП

В родния ни административен цирк е трудно да се определи кой е най-абсурдният сценарий, но със сигурност сред първите позиции се нареждат НАП-НЗОК отношенията. Оказва се, че Здравната каса е единствената, която плаща на данъчните, за да си свършат работата. Наистина.
НЗОК е единствената институция, която плаща такса на НАП за администриране на публични средства. Това става ясно от одитния доклад на Сметната палата на Здравната каса за 2018 г. За периода 2014-2018 г. чрез "таксата" приходната агенция си е удържала 18.8 млн. лв. от здравни вноски, които гражданите си мислят, че се харчат за лечение.

„През 2018 г. са отчетени предоставени трансфери на НАП по чл. 24, т. 6 от ЗЗО и към бюджетни организации, сключили договори за извършване на медицински услуги с НЗОК в размер на 97, 621 млн. лв., от които 4, 583 млн. лв. - трансфери към НАП за такса за обслужване събирането на здравноосигурителни вноски“, отбелязват одиторите в доклада си.

Изводът на Сметната палата е, че тъй като за администриране на публични средства НАП събира такса единствено от НЗОК, това поставя Касата в неравностойно положение спрямо останалите обществени и частни осигурителни фондове.

Тя е въведена преди много години в Закона за здравното осигуряване и не е отменена и до днес. Таксата е в размер на 0.02 на сто от събраните вноски.

От одита на отчета на НЗОК за 2018 г. става ясно, че не е спазено законовото изискване отчетът да бъде внесен в Народното събрание до 30 юни 2019г. Парламентът също е в сериозно нарушение, защото не е приел нито един от отчетите на касата от 2012 г. насам, което говори за сеиозно неглижиране на отчетността на публичните разходи за здраве, пишат от mediapool

„НАП администрира вноски за държавното обществено осигуряване, здравното осигуряване, учителския пенсионен фонд и фондовете за допълнителното задължително пенсионно осигуряване. За администрираните публични средства НАП събира такса единствено от НЗОК, което я поставя в неравностойно положение спрямо останалите обществени и частни осигурителни фондове. С размера на таксата за администриране на здравноосигурителните вноски, заплащана на НАП, се ограничават средствата на НЗОК, като за периода 2014 г. - 2018 г. сумата възлиза на 18, 828 млн. лв.“, пише в доклада на Сметната палата.

От доклада на Сметкана палата става ясно, че непрекъснато нарастват задълженията на НЗОК към други държави oт ЕС за извършено лечение на българки граждани. Към 31 декември задълженията на здравната каса са били на стойност 285 млн. лв. , от които 135 млн. лв просрочени. През 2018 НЗОК е изплатила едва 72 млн. лв по постъпили искове за оказана медицинска помощ в ЕС, Европейско икономическо пространство,Швейцария,Черна гора, Сърбия или Македония, пишат още от mediapool.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up