Вторник, Август 11, 2020

Това е залегнало в промените на Закона за транстлантациите на органи, тъкани и клетки, които се въвеждат с проектозакона за лекарствата. В чл. 25, ал. 1 където се посочва, че позволени за дарение са самовъзстановяващи се органи, се добавя "както и матка". Условията за това е донорката да има осъществено раждане на живо дете и да е в предменопаузална възраст. В мотивите на здравното министерство е записано, че целта е да се провокира дискусия за въвеждане на трансплантация на матка у нас, поради което са предложени общи идеи по въпроса.

"Според водещи медицински специалисти, в България са налице възможности за такава трансплантация, с което ще се даде възможност на жени без матка да родят своите деца. Според тях матката е орган, кош, който се използва само за осъществяване на репродуктивните функции и може да се взема от жена, която вече е осъществила своите репродуктивни функции, а именно раждането на живородено дете. Отстраняването на матката се извършва чрез изпълнението на рутинна оперативна техника, използвана и към момента по повод наличие на различни заболявания на този орган и не поражда правни проблеми. Това е нов метод, който е с малък опит в световен мащаб.

Провокира въпроси от етично и деонтологично естество, поради което целта на включването на въпроса в настоящия законопроект е да послужи за основа за водене на дебати по въпроса", пише още в мотивите.

Там обаче изрично се посочва, че окончателния законопроект ще бъдат само текстове, които са обществено, медицински и институционално подкрепени.

Друго предложение е въвеждане на кръстосаното донорство. За целта е предвидено създаването на служебен регистър. Кръстосаното донорство работи на принципа на размяната. При наличие на двама пациенти, нуждаещи се от орган, чиито близки искат да дарят своя, но липсва съвместимост, двете семейства да се разменят. Така донорът от едното ще дари на реципиентът от другото и обратното. От здравното министерство обаче отново изтъкват, че при липса на широка подкрепа идеята няма да бъде включена в окончателния законопроект.

Други промени в Закона за трансплантациите предвиждат разширяване на кръга от роднини, които могат да дават разрешение за даряване на органи. Към момента това право имат родител, съпруг/а, дете, брат или сестра. Идеята е обаче при липса на тези близки, да се питат и други роднини по съребрена линия до четвърта степен, което включва леля, вуйчо, чичо и първи братовчеди. Освен това разрешение или отказ за даряване на органи ще могат да дават и роднини въз основа на осиновяване, настъпило най-рано преди три години. Също така се предвижда приживе да даваме официално съгласието си да бъдем донори в случай на смърт. Волята ни ще се вписва в регистрите на Изпълнителна агенция ,Дедипински надзор", но няма да е последна. Крайното решение ще бъде на роднините.

В момента кръстосаното донорство може да даде шанс на над 1100 души у нас, които чакат за орган.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up