Събота, Септември 21, 2019

Министерство на здравеопазването докладва анализите си, които доказват необходимостта  от промяна на действащата наредба, която бе приета август 2018 г..
Анализът  алармира за ощетени пациенти, сред които и деца, поради кеото е наложително допълнително прецизиране на текстовете, както в тази връзка така и по отношение на определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане при лицата с повече от едно заболяване или увреждане.

telk0

Промени претърпява и липсата на роследимост и прозрачност, а от там и на ефективен контрол по отношение на вписаните в експертното решение заболявания. В момента те се представят описателно, без да се вписва кодът за конкретното заболяване съгласно Международната класификация на болестите (МКБ) - 10 ревизия.

Целта е да се постигне баланс между оценката на трайно намалената работоспособност, степента на уврежване и на обективното здравословно състояние на лицата, при които са налице две или повече увреждания.

Вписването на МКБ кода на заболяванията и на съпътстващите увреждания ще гарантира значително по-голяма прецизност в работата на ТЕЛК и НЕЛК.

   За последните 28 години сферата на медицинската експертиза е една от най-нереформираните системи.
  Погрешната реформа е много по-лоша от липсата на такава, констатираха от АИКБ.
България е единствената държава от бившите социалистически страни, която не е реформирала нито медицинската експертиза, нито предоставянето на услуги.
Процентът на хора с инвалидни пенсии у нас е много по-висок от средния за ЕС.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    ВАСИЛЕВ · преди 3 месеца
    Министър Ананиев е виновник за наказаните деца-инвалиди.Борисов дублира грешката му.И все пак само кодове ли са променяли?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up