Събота, Септември 21, 2019

Аптекарката Д.И. от Перник е дадена под съд за извършени от нея престъпления, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

Обвиняемата е започнала работа през февруари 2014 г. на длъжност „ръководител аптека, магистър-фармацевт“ в аптека в Перник. През същата година между фирмата, чийто търговски обект била ръководената от Д.И. аптека, и НЗОК е бил сключен договор за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК/РЗОК.

С клаузите на договора бил установен строго определен ред, по който следвало „Изпълнителят“ да извършва възложената му дейност, да отчита продажбите, както и такъв относно плащанията от страна на НЗОК към дружеството.

Според договора, аптеката трябва да въведе фиксирана средна продължителност на обработване на една рецепта и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни – 6 минути, а на тези по протокол (с утвърдена схема на лечение) – 3 минути. Броят на отчетените рецепти пред РЗОК-Перник, включително и тези по протоколи, следвало да съответства на броя обработени рецепти и протоколи съобразно работното време и броя на магистър-фармацевтите в аптеката. За неспазване на изискването за средната продължителност на обработването на рецепти (или протоколи) и отпускането на съответните продукти, изделия или диетични храни се предвиждали санкции.

Наред с това имало и друго задължително условие за „Изпълнителя“ – безусловно същият бил задължен да осигури отпускането на лекарствените продукти и медицинските изделия да се извършва само в аптеката от магистър-фармацевтите, работещи в нея.

В този смисъл тази дейност била забранена за извършване от лица, които заемали длъжност „помощник-фармацевт“, което съставлявало гаранция за качеството на дейността.

Изискването за наличие на фиксирана средна продължителност за обработване и отпускане на медикаменти, заплащани изцяло или частично от НЗОК, довело до необходимост от наличие на по-висок брой лица на длъжност „магистър-фармацевт“, работещи по надлежно сключен трудов договор към аптеката в Перник. Това предполагало увеличаване на разходите за труд и изплащане на задължителни осигурителни вноски.

От обвинителния акт става ясно, че с цел спестяване на тези разходи на аптеката, бил сключен формален трудов договор с Д.К., магистър-фармацевт, която нито е ходила на това работно място, нито получавала възнаграждение за това. Целта била да се отчете симулативно по-висок брой на реално работещи магистър-фармацевти в аптеката, за да може да се обработват в съответствие с договора по-голям брой рецепти, като същевременно се правят икономии от заплати и задължителни осигурителни вноски.
Рецептурните бланки следвало да бъдат обработвани именно от назначения магистър-фармацевт Д. К., като се налагало те да бъдат и попълнени като обработени персонално от самата нея. Понеже това не било възможно, с оглед отсъствието й от работното място, обвиняемата Д.И. намислила да представя в РЗОК-Перник рецептурни бланки, обработвани от името на К. – с вписан нейният УИН, с положен неин подпис.

В периода от 15 септември 2014 г. до 16 януари 2015 г. Д.И. съзнателно ползвала пред Районната здравноосигурителна каса множество неистински официални документи, които фактически били представяни чрез касиера на аптеката.

В над 1700 документи обвиняемата собственоръчно имитирала подписа на Д. К., полагайки го в графата за магистър-фармацевт, в това число и на попълнените по този начин рецептурни бланки.

Следва делото да продължи в съда.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up