Събота, Септември 21, 2019

optometristПринципите на лечение при 10 групи заболявания са изложени в проекта за фармакотерапевтично ръководство по очни болести, който е публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Ръководството описва насоките за лекарствена терапия на болестите на конюнктива, на корнеята и склерата, на увеитите, на лещата, заболяването глаукома, болестите на ретината и стъкловидното тяло, на орбитата и придатъците. Също така са включени раздели, посветени на невроофталмологията, детската офталмология и очната травма.

Фармакотерапевтичните ръководства са част от терапевтичната стратегия гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с цел прилагането на единен терапевтичен подход при аналогични клинични случаи, припомнят от здравното министерство.

С проекта на Фармако-терапевтично ръководствосе цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на очните болести, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия.Основна цел е гарантиране достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги. Проектът цели да осигури високо качество на дейностите по лекарственотолечение в обхвата на медицинската специалност чрез изисквания за спазване на поредността на линиите терапия и терапевтичните схеми. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне също така осигуряване на висококвалифицирана ранна оценка, адекватна специфична лекарствена терапия и проследяване на болните със заболявания, включени в обхвата на лечение по медицинското направление „очни болести“, се казва в мотивите на вносителите.

Общественото обсъждане на проекта продължава до 8 май т.г.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up