Вторник, Юни 18, 2019

optometristПринципите на лечение при 10 групи заболявания са изложени в проекта за фармакотерапевтично ръководство по очни болести, който е публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Ръководството описва насоките за лекарствена терапия на болестите на конюнктива, на корнеята и склерата, на увеитите, на лещата, заболяването глаукома, болестите на ретината и стъкловидното тяло, на орбитата и придатъците. Също така са включени раздели, посветени на невроофталмологията, детската офталмология и очната травма.

Фармакотерапевтичните ръководства са част от терапевтичната стратегия гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с цел прилагането на единен терапевтичен подход при аналогични клинични случаи, припомнят от здравното министерство.

С проекта на Фармако-терапевтично ръководствосе цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на очните болести, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия.Основна цел е гарантиране достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги. Проектът цели да осигури високо качество на дейностите по лекарственотолечение в обхвата на медицинската специалност чрез изисквания за спазване на поредността на линиите терапия и терапевтичните схеми. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне също така осигуряване на висококвалифицирана ранна оценка, адекватна специфична лекарствена терапия и проследяване на болните със заболявания, включени в обхвата на лечение по медицинското направление „очни болести“, се казва в мотивите на вносителите.

Общественото обсъждане на проекта продължава до 8 май т.г.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up