Вторник, Юни 18, 2019

index 23Няма такова нещо – 500 или 600 лекарски практики да бъдат закрити. Ако останат населени места без лекарска грижа, причината няма да е в това, че някои общопрактикуващи лекари не са взели специалност. Причините са няколко, при това са много по-дълбоки и по-сериозни. Това заяви пред БНР зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По неговите думи много лични лекари работят, но вече са в пенсионна възраст, няма желаещи млади медици да тръгнат по този път, защото специалността е неатрактивна за кариерно развитие, заплащането е неудовлетворително, а административната тежест е огромна.

 Според д-р Брънзалов придобиването на специалност също е фактор, тъй като естествено всеки лекар трябва да се образова и да се квалифицира през годините на кариерата си.

Зам.-председателят на БЛС бе категориочен, че все още липсват точни данни колко общопрактикуващи лекари в страната ще трябва да закрият практиките си поради липса на специалност.

„За съжаление никой не може да го каже към момента в държавата това нещо. Българският лекарски съюз преди повече от месец изпратихме до всички РЗИ-та в страната писма, с молба да ни се дадат номера в бройката на практики, които според настоящия Закон за лечебните заведения ще бъдат заличени, няма да имат вече код в РЗИ.

Към момента първо не сме получили отговор от всички РЗИ-та, второ - голяма част от информацията, която получаваме от тях не е точна“, каза д-р Брънзалов.

Той обясни, че всяка специализация е за определен срок и трябва да се спази съответен алгоритъм, взимане на модули, полагане на изпити на теоретичните модули, полагане на практически занятия.

„Тези колеги, които специализират и са в този срок, също не трябва да се притесняват по никакъв начин, че техните практики по някакъв начин ще бъдат закрити, те просто трябва да си завършат специализацията в срок“, допълни д-р Брънзалов.

Според него твърденията, че 10% от личните лекари ще останат без практики, е преувеличено.

„Убеден съм, че няма да е такава голяма бройката. Когато имаме точно определени параметри на проблема, ще имаме естествено и по-точен отговор, работи се по въпроса. В крайна сметка, дали ще се увеличи или няма да се увеличи срока за придобиване на специалност, ще бъде политическо решение“, категоричен бе д-р Николай Брънзалов.

„Надяваме се, след като на най-високо ниво е говорено, РЗИ-тата да ни изпратят конкретно бройката на практиките, които подлежат на закриване и тогава вече ще помислим кои са към края на придобиването на специалност, да се направи някакъв анализ, особено за отдалечените райони“, допълни той.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up