Събота, Септември 21, 2019

index 23Няма такова нещо – 500 или 600 лекарски практики да бъдат закрити. Ако останат населени места без лекарска грижа, причината няма да е в това, че някои общопрактикуващи лекари не са взели специалност. Причините са няколко, при това са много по-дълбоки и по-сериозни. Това заяви пред БНР зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По неговите думи много лични лекари работят, но вече са в пенсионна възраст, няма желаещи млади медици да тръгнат по този път, защото специалността е неатрактивна за кариерно развитие, заплащането е неудовлетворително, а административната тежест е огромна.

 Според д-р Брънзалов придобиването на специалност също е фактор, тъй като естествено всеки лекар трябва да се образова и да се квалифицира през годините на кариерата си.

Зам.-председателят на БЛС бе категориочен, че все още липсват точни данни колко общопрактикуващи лекари в страната ще трябва да закрият практиките си поради липса на специалност.

„За съжаление никой не може да го каже към момента в държавата това нещо. Българският лекарски съюз преди повече от месец изпратихме до всички РЗИ-та в страната писма, с молба да ни се дадат номера в бройката на практики, които според настоящия Закон за лечебните заведения ще бъдат заличени, няма да имат вече код в РЗИ.

Към момента първо не сме получили отговор от всички РЗИ-та, второ - голяма част от информацията, която получаваме от тях не е точна“, каза д-р Брънзалов.

Той обясни, че всяка специализация е за определен срок и трябва да се спази съответен алгоритъм, взимане на модули, полагане на изпити на теоретичните модули, полагане на практически занятия.

„Тези колеги, които специализират и са в този срок, също не трябва да се притесняват по никакъв начин, че техните практики по някакъв начин ще бъдат закрити, те просто трябва да си завършат специализацията в срок“, допълни д-р Брънзалов.

Според него твърденията, че 10% от личните лекари ще останат без практики, е преувеличено.

„Убеден съм, че няма да е такава голяма бройката. Когато имаме точно определени параметри на проблема, ще имаме естествено и по-точен отговор, работи се по въпроса. В крайна сметка, дали ще се увеличи или няма да се увеличи срока за придобиване на специалност, ще бъде политическо решение“, категоричен бе д-р Николай Брънзалов.

„Надяваме се, след като на най-високо ниво е говорено, РЗИ-тата да ни изпратят конкретно бройката на практиките, които подлежат на закриване и тогава вече ще помислим кои са към края на придобиването на специалност, да се направи някакъв анализ, особено за отдалечените райони“, допълни той.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up