Неделя, Юли 05, 2020

proverkaПрез миналата година Националният осигурителен институт НОИ е обжалвал 9000 решения на ТЕЛК за инвалидни пенсии. Фалшиви са се оказали 2000 от тях. Това заяви пред БНР управителят на НОИ Ивайло Иванов.

По неговите думи над 200 са подадените сигнали от НОИ до правоохранителните органи през последните години. Те са били свързани предимно свързани със съмнения за измами в ТЕЛК системата. Ивайло Иванов обясни, че от предоставените 400 досиета, прокуратурата е установила за 200, че са с неистински диагнози.

 

"Тук не искам да кажа, че инвалидните пенсии, половината са неистински, а искам да кажа, че всички тези сигнали 400, които те провериха в началния етап, върху всичките досиета, ние сме ги обжалвали и те, на практика, стъпиха върху тях. Това са обжалвания, в които ние също сме се усъмнили. Ако трябва да говорим, доста по малък е процентът от инвалидните пенсии, които са с истинска диагноза", каза той.

Статистиката до момента сочи, че 20% повече са и болничните листове за първите два месеца на тази година, сравнено със същия период на миналата, обясни управителят на НОИ. Той допълни, че има вероятност завишението да е заради тежката грипна епидемия, но все пак според него е необходим широк обществен дебат за промени, свързани с изплащането на болничните. Ивайло Иванов цитира опита на други европейски държави:

"Първите няколко дни, става въпрос за 3 дни, да не ги изплаща нито работодателят, нито осигурителят. Не казвам, че това е най правилната методика или че това е правилно. Казвам, че трябва всички да участваме в този процес за ограничаване на тези болнични листове".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up