Неделя, Юли 05, 2020

medical examНад 52% от българите не са ходили на посещение при личния си лекар за 12-те месеца на 2017, според данните на Евростат. Данните са статистически, събрани са чрез анкета по методика, еднаква за целия Европейски съюз.
Ако 52% от българите не са ходили на личен лекар през 2017 година, то те не са провели и задължителния си профилактичен преглед. Следователно НЗОК би трябвало да не е заплатила на личните лекари половината от парите за профилактични прегледи през 2017 година и то при условие, че всичките други 48%, които са посещавали лекар са били и на профилактичен преглед. Почти сигурно е, че повечето са ходили на лекар не за профилактика, а за да си получат лекарствата или поради остро заболяване.
Тъй като неизвършването на профилактичен преглед се наказва със загуба на здравноосигурителни права за един месец, то би трябвало НЗОК да е спряла правата за един месец на половината от населението през 2017 година.

Нищо подобно не се е случило. Няма нито един случай на спрени права, поради неизвършен профилактичен преглед. Няма и как да има, защото не е предвиден ред за подобно нещо – например кой съобщава и от кога се брои срока за неявяване на преглед, съответно срока за прекъсване на правата и прочее. Законът в тази му част е една декларация, куха фраза и нищо повече.
Интересен е и другият аспект на нещата. Според данните на НЗОК, получени официално по реда на Закона за достъп до обществена информация, през 2017 година, НЗОК е заплатила 5 394 901 профилактични прегледа.
Съпоставката на двете числа показва, че някой лъже. Според данните на Евростат най-много 3.5 милиона души са били на профилактичен преглед през 2017 година. НЗОК, обаче е заплатила близо 5.4 милиона прегледа. Това може да означава две неща. Или 2 милиона българи са излъгали Евростат, че не са ходили при личния си лекар през 2017 година, а всъщност са ходили или 2 милиона души са били прегледани без да са посетили лекаря си, сиреч виртуално. В НРД, обаче не е предвидена възможност за заплащане на виртуални прегледи, поне засега.
Ето и най-интересното. НЗОК изобщо не е предвидила да плати профилактичните прегледи на всички. Според НРД 2017, общият брой на планираните профилактични прегледи е точно 3 754 587. Дори и да броите към тях 1 милион имунизации и реимунизации, пак ще сте много далеч от 7 милиона, колкото е населението на страната или 6.1 милиона, колкото са здравноосигурените, според НРД.
От където и да го погледнете сметката не излиза, логиката също. НЗОК не е планирала профилактични прегледи за всички осигурени. Най-малко половината осигурени не са се явили на преглед, но никой не е санкциониран. Лекарите са отчели, а НЗОК е платила профилактични прегледи на 80% от осигурените.
Парите са усвоени. Недоволни няма. Въпроси също няма. Отчетът на НЗОК за 2017 година е приет.
От това нещо няма никакъв смисъл. Или да правим профилактичните прегледи както трябва или по-добре изобщо да не ги правим, отколкото да се самозаблуждаваме.
НЗОК трябва да направи пакет за профилактични прегледи, който да включва голям обем лабораторни и инструментални изследвания и да го диференцира в зависимост от риска за различните групи пациенти.
Лекарите трябва да осигурят възможност на осигурените лица да извършат такъв преглед без да им се налага да стоят с часове пред кабинета и да ползват платения си годишен отпуск.
НЗОК съвместно с лекарите трябва да разработи процедури за последващи действия в случай на откриване на заболяване.
След като са осигурени всички условия, тези, които не са преминали такива прегледи в рамките на календарната година трябва да бъдат глобени и то не символично.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    dim01@abv.bg · преди 1 години
    Профилакичните пегледи са проформа. Те не дават никаква информация.Не се тестват жизненоважни биомаркери, като С-реактивен протеин Lp (а) най важната холестеролова частица и много други.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    batljubo · преди 1 години
    Децата до 7 г. възраст имат по няколко прегледа годишно, така че сметката може и да излезе !
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up