Неделя, Ноември 29, 2020

По време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, здравният министър ще може да налага временна забрана за износ на лекарствени продукти, като целта е да има необходимото количество за населението в България. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от ГЕРБ. Те бяха приети на първо четене в парламента със 106 гласа "за", 4 "против", и 54 "въздържали се".

Двама души умряха, оставени на стълбите и тротоара пред университетската болница. Бог да ги прости! Бог да прости и на всички нас, които с действие или бездействие повече или по-малко позволихме това да се случи, в 21 век, в Европейска България.
Няма значение дали са били болни от Ковид или не. Няма значение колко тежко болни са били. Дори да приемем, че са били неизлечимо болни, това оправдава ли оставянето им на тротоара и на стълбите за 40 минути в такова тежко състояние?

Попитахме нашите читатели Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Според 65% от всички (2123 гласа) мерките трябва да се премахнат изцяло. 345 души (11% от всички) са посочили, че мерките трябва да останат такива, каквито са в момента. Всеки пети от анкетираните (652 гласа) смятат, че мерките трябва да се засилят. 67 души смятат, че трябва да се блокират градовете.
В анкетата са взели участие 3256 души, като всеки участник е можел да гласува повече от един път.

Има ли Правителството план за борба с епидемията Ковид?
След като бяха упреквани, че действат хаотично и непоследователно, премиерът и здравният министър заговориха, че Правителството прилага мерките за борба с Ковид „по план“. План наистина може да има, а може и да няма. Не може да се установи със сигурност, защото никое незаинтересовано лице не го е виждало, за да потвърди.

„В тази ситуация, без да знаем точните причини и всичко, което се е случило, за да можем да коригираме пропуските, няма да решим проблема с една оставка”. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка за зимната подготовка на столицата за случая със забавения прием на пациент в Четвърта градска болница. Тя отбеляза, че ще изчака проверките, които текат в момента, предава БТА.

Повод да напиша този коментар ми дава внесеното в Народното събрание предложение от н.п. Даниела Дариткова предложение за изменение на Закона за здравето.
В сегашният текст на чл. 61, ал. 1 от закона се казва, че „на задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне.“

От днес НЗОК променя правилата за контрол в болниците и ще проверява заетостта на леглата рамките на цялото лечебно заведение (т.е. на база на всички легла, за които лечебното заведение има сключен договор с НЗОК), а не както досега по отделения и клиники, информират от Здравната каса. Промяната е във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната от разпространението на COVID-19 и цели облекчаване на административния режим и осигуряване на възможност за оперативно управление от страна на директорите на лечебните заведения за болнична помощ на легловия фонд.

У нас няма ясно очертана пътека за пациентите болни с Ковид, каза в Денят започва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Не е много ясно за хората къде трябва да отидат и каква медицинска помощ могат да получат. Липсва организация на целия процес, действа се стихийно, кампанийно. Правителството няма план. Хвърлят се едни пари на едно място, после на друго място, без дори да се оцени какъв е ефектът от бързо нахвърлените мерки, обясни д-р Кацаров.

33 годишен мъж почина у дома си в София, след като напразно близките му търсили медицинска помощ почти цял. Всички, с които успели да се свържат по телефона отказали помощ с аргумента, че няма легла, отказали дори преглед, отказал и прословутият Координационен център. След цял ден безплодни телефонни разговори близките потърсили помощ на телефон 112. Линейката на Спешна помощ дошла след 4 часа. Мъжът вече е бил починал.

Log in or Sign up