Събота, Май 25, 2019

Регулация и контрол

По време на научната конференция по психиатрия и клинична психология в София беше изнесен и докладът на  Европейската Психиатрична Асоциация относно състоянието на българското психиатрично здравеопазване.

Бяха представени общо 20 препоръки отговарящи на 9 предизвикателства и проблема на българските психично-здравни служби.

lekar podpisБългарският лекарски съюз е против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „обща медицина” от общопрактикуващите лекари, които уражняват тази специалност без да я притежават. Това заявиха от съсловната организация и подчертаха, че не подкрепят лошите практики лекари, незачислени и без специалност да продължават да работят като титуляри на практика.

БЛС оценява усилията на своите колеги, които са направили необходимото, за да придобият специалност “обща медицина” в обявените срокове. Поради прекомерната заетост на изпитните комисии обаче, бихме подкрепили колегите, завършили курса за специализация тази година, на които им предстои явяване на изпитна сесия през м. май и м. декември 2019 год. БЛС настоява техните практики да не бъдат заличавани и да им се даде възможност да се явят на изпит“, се отбелязва в позицията на Лекарския съюз.

limits noВ Русе назрява тежък конфликт заради пациенти, които се нуждаят от палиативни грижи. За това сигнализира управителят на Комплексния онкологичен център в крайдунавския град д-р Камен Кожухаров, цитиран от Радио Дарик.

Проблемът е в лимита на леглата, регламентиран от Здравната каса. Отделението по палиативни грижи в Русе е с капацитет от 30 легла. В момента обаче заради лимита на касата се използват само 12. Нуждаещите се от подобен тип грижи обаче са много повече, обясни д-р Кожухаров.

in vitroХоландски лекар е станал баща на най-малко 49 деца, родени след инвитро оплождане в неговата клиника, съобщава организацията, представяща родители и деца, родени с тази процедура в затворена вече клиника, предаде АФП.
Д-р Ян Карбат, който починал през 2017 г., се оказва баща на 49 деца, родени от жени, които посетили клиниката му в Ротердам. За оплождане той изглежда е използвал своя сперма, вместо от избрания донор.
Резултатите от ДНК тестове, приключили днес, показват, че тези 49 деца са преки потомци на покойния Карбат, съобщи в изявления организацията "Защита за децата", цитирана от БНР.

absurdАко Америка е страната на неограничените възможности, то България може да претендира за приза страна на неограничените невъзможности. Чиновническия потенциал да ограничава възможностите за пациентите е неограничен. Непрекъснато се натъкваме на нови и нови висоти. Последният случай, по който сме информирани от пострадали пациенти е за възможността за извършване на терапевтична афереза. Това е процедура, която прилича на хемодиализата, но с нея кръвта се очиства не от азотни съединения, а от високо молекулни белтъци или клетки. Терапевтичната афереза се прилага при някои автоимунни и хематологични заболявания. Целта е натрупаните антитела, които атакуват собствените клетки или патологични клетки, да бъдат филтрирани и изчистени от кръвта. При някои заболявания, като например болестта на Мошковиц терапевтичната афереза е живото спасяваща процедура. При тази болест имунната система образува антитела срещу тромбоцитите.

TELKИкономическа полиция извърши извънредна проверка на Втора ТЕЛК-комисия в Благоевград този следобед, съобщи БНР. Тя е била провокирана след разследване на БНР, за което се самосезира и Регионалната здравна инспекция.“.
Според директора на РЗИ в Благоевград д-р Калоян Калоянов освен сигнала на БНР за неподвижната жена от село Рупите, която е била принудена с частна линейка да дойде на място за преосвидетелстване е имало и съмнения за издаване на протоколи на здрави хора от района на гр. Гоце Делчев, а в РЗИ са постъпили и други жалби, обясни директорът на инспекцията.
По неговите думи резултатите от проверката ще станат ясни в следващите няколко дни.

index 23Няма такова нещо – 500 или 600 лекарски практики да бъдат закрити. Ако останат населени места без лекарска грижа, причината няма да е в това, че някои общопрактикуващи лекари не са взели специалност. Причините са няколко, при това са много по-дълбоки и по-сериозни. Това заяви пред БНР зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По неговите думи много лични лекари работят, но вече са в пенсионна възраст, няма желаещи млади медици да тръгнат по този път, защото специалността е неатрактивна за кариерно развитие, заплащането е неудовлетворително, а административната тежест е огромна.

optometristПринципите на лечение при 10 групи заболявания са изложени в проекта за фармакотерапевтично ръководство по очни болести, който е публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Ръководството описва насоките за лекарствена терапия на болестите на конюнктива, на корнеята и склерата, на увеитите, на лещата, заболяването глаукома, болестите на ретината и стъкловидното тяло, на орбитата и придатъците. Също така са включени раздели, посветени на невроофталмологията, детската офталмология и очната травма.

proverkaПрез миналата година Националният осигурителен институт НОИ е обжалвал 9000 решения на ТЕЛК за инвалидни пенсии. Фалшиви са се оказали 2000 от тях. Това заяви пред БНР управителят на НОИ Ивайло Иванов.

По неговите думи над 200 са подадените сигнали от НОИ до правоохранителните органи през последните години. Те са били свързани предимно свързани със съмнения за измами в ТЕЛК системата. Ивайло Иванов обясни, че от предоставените 400 досиета, прокуратурата е установила за 200, че са с неистински диагнози.

Log in or Sign up