Неделя, Септември 20, 2020

BHKОт неправителствената организация настояват за ускоряване на процеса на интегриране на здравни и социални услуги за хора с психо-социални и интелектуални увреждания

Българският хелзинкски комитет (БХК) заявява подкрепа на предложенията на Националния консултант по психиатрия проф. д-р Дроздстой Стоянов за създаване на Национален съвет (междуведомствена комисия) по психично здраве към Министерски съвет, съобщиха от неправителствената организация.

Тази структура ще трябва да интегрира в себе си експертен и административен потенциал и ресурси от областта на здравните и социалните политики.

Съветът в най-кратък срок - до 30 дни, трябва да състави Национална стратегия за реформа и план за действие и

устойчиво развитие на сектора, допълниха от БХК и уточниха, че излагат позицията си по повод доклада на здравния министър Кирил Ананиев за състоянието на психиатричните болници в България и мерките, които трябва да се предприемат за промяна в сектора като цяло.

Информацията за доклада изнесе самият министър Ананиев по време на парламентарния контрол миналия петък и поясни, че той е подготвен по искане на министър-председателя Бойко Борисов и ще бъде представен утре на редовното заседение на Министерски съвет.

„БХК смята, че е изключително належащо интегрирането на здравните и социалните услуги за хора с психо-социални и интелектуални увреждания – процес, в който Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика трябва да имат водеща роля, с координирани, компетентни и дългосрочни усилия.

Още повече, че в Плана за действие за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за периода 2018-2021 г. е предвидено разкриването на редица услуги в общността, чиято цел е не само да се подпомогне деинституционализацията на хора с психо-социални и интелектуални увреждания, вече настанени в институции, но и да се развият устойчиви услуги в общността, които да позволят воденето на независим живот и спазването на основните права на тези хора с цел превенция на тяхното институционализиране“, се казва в писмо на БХК до министър Ананиев.

От организацията припомнят още, че през септември 2018 г. Комитетът на ООН за правата на хората с увреждания изрази загриженост, че хората с психо-социални увреждания престояват дълго хоспитализирани в болнични отделения, тъй като липсват рехабилитацонни услуги, насочени към тяхното възстановяване след активно лечение, а така също липсват и адекватни индивидуализирани услуги и жилищно настаняване в общността.

Тогава Комитетът препоръча на България да ускори процеса по преход от институции, да насочи средства за развитие на индивидуализирани услуги за подкрепа, които да включват и подкрепа от хора в сходно положение и лична помощ/лични асистенти, да приеме законодателство за индивидуализирана и управлявана от самия човек лична помощ, да насочи средства от държавния бюджет и от фондове на ЕС към насърчаване на приобщаването на хората с увреждания в обществото, отбелязват още от БХК.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up