Четвъртък, Май 23, 2019

lichni danni invitroНа официалния сайт на Общинския съвет в Бургас са публикувани трите имена и единния граждански номер на 35 двойки, които са получили финансова помощ от общината за инвитро процедура. Размерът на отпуснатите пари също е публично оповестен- алармира зрител на БТВ.

Личните данни на семейните двойки стои достъпно на сайта на Общинския съвет близо година.

Екип на БТВ се свързва с потърпевшите за коментар, но те се притесняват да говорят открито, защото смятат, че проблемът им е дълбоко личен.

,,Близкия ми кръг, които аз съм решила да знаят, знаят. Но така пък има достъп до много различни хора, които по някакъв начин не искат да знаят, а така може да разберат. Не по-лошото е, ако се злоупотреби от финансова гледна точка да ти използват данните'', споделя една от потърпевшата.

Ваня Христова, координатор на фондация ,,Искам бебе'' добавя: ,,Това е доста притеснително, защото пациентите, които се борят за рожба, по принцип сме много раними и това сериозно би довело до една тревожност, а тревожността е лош фактор при борбата за дете. 

Общинската програма за помощ на семейства с репродуктивни проблеми в Бургас действа от 10 години.

,,Не е допуснато да бъде опорочена по никакъв начин до сега. Може би не е лошо ншкакво извинение от Общинския съвет да получат тези хора, обяснява още Ваня Христова.

По-късно Милен Ненчев, председател на Комисията по инвитро коментира, че кандидатстващите двойки са повече от бюджета, определен от общината, и данните се изписват за прозрачност. Но е станала техническа грешка с публикуването им.

,,Това е една много сериозна грешка, която аз поемам изцяло отговорността на служителя, който я е пуснал. Изключително много се извиняваме на лицата, на които са допуснати да бъдат публикувани личните данни'', призна и Диляна Петрова, началник отдел ,,Експертно-техническо осигуряване''.

Скандалният файл е свален. Ще бъде направена ревизия на сайта и за други подобни грешки.

Виж още във видеото:


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up