Неделя, Април 11, 2021
Последвайте ни
Дискриминация ли са привилегиите на ваксинираните?

„Непряка дискриминация е поставянето на лице или лица, носители на признак по чл. 4, ал. 1, или на лица, които, без да са носители на такъв признак, съвместно с първите търпят по-малко благоприятно третиране или са поставени в особено неблагоприятно положение, произтичащо от привидно неутрални разпоредба, критерий или практика, освен ако разпоредбата, критерият или практиката са обективно оправдани с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.“

Това е определението за непряка дискриминация в Закона за защита от дискриминация. За нея се говори все по-често, в контекста на ваксините срещу Ковид и придружаващите ги сертификати и паспорти. Видно от текста, дали има или няма дискриминация, в случай че ваксинираните се ползват с привилегии зависи от това дали има законова цел, която да оправдава средствата.

В общия случай, определени рестрикции се прилагат при отказ от задължителна имунизация, ваксините срещу Ковид, обаче не са такива. Нещо повече, при ваксинирането с одобрените ваксини срещу коронавирус се подписва информирано съгласие, за това че сме запознати с ползите и рисковете.

При „срещата“ на ваксинираните с неваксинираните има известно място за тълкуване дали законовата цел (справяне с пандемията) оправдава средствата (привилегиите).

Можем ли да говорим за дискриминация в контекста на ваксинационните паспорти попитахме Адв. Анели Чобанова, Адвокат към Русенска адвокатска колегия, бивш член на Комисията за защита от дискриминация. Председател на СНЦ „Конфедерация за защита от дискриминация

„Краткият отговор е – Да, има дискриминация.
По принцип, когато има пандемична обстановка се е възприела практиката, че е възможна дерогация на някои права. Но тук става въпрос за права, а не за задължения. За това, въпреки че се непрекъснато се казва, че ваксините не са задължителни, се оказва че не е точно така и че те са задължителни, ако искаш да ползваш определени неща или да пътуваш. Тоест тук се ограничава правото на свободно придвижване, без да се е обявило официално, че това е така.
От друга страна се ограничава се и правото за свободно посещаване на публични места, заведения. Това е типична форма на непряка дискриминация – привидно законови критерии, които се прилагат с цел създаване на някакви неблагоприятни ситуации, за определени кръгове хора, които не отговарят на определени условия.“

НО между неваксинираните и ваксиниране стои още една група хора, за която не се говори достатъчно

Преболедувалите

Смята се, че преболедувалите Ковид имат поне три месеца гаранция, че няма да се разболеят отново. Тепърва предстои да се докаже колко точно може да се разчита на имунитет след преболедуване, но същото важи и за ваксините. От това би следвало, че поне хората с активни антитела биха могли да са равнопоставени на ваксинираните.

Например, според проф. Кантарджиев:
„Преболедувалите коронавируса също трябва да изчакат 3 месеца преди да се ваксинират, защото имунитетът и при тях е по-слаб“

Той също така е на мнение, че :
Спадът на антителата след имунизация не е болка за умиране - човек остава защитен. Ниското им ниво в кръвта няколко месеца след преболедуване или ваксинация не значи, че вече не си предпазен".

Но въпреки това и на сайта на Националния информационен портал и на подобни информационни платформи в други държави се препоръчва преболедувалите да се ваксинират

" Да., ако сте преболедувал трябва да се ваксинирате. Ако сте преболедували, може да имате някаква степен на имунна защита (имунитет), но тя варира и може да не продължи дълго време. Тъй като не знаем колко дълго антителата продължават след инфекцията и малък брой хора са имали по-тежки повторни заразявания, ваксината може да бъде от полза за повишаване на съществуващия след инфекция имунитет на човек. Въпреки че все още не е известно също и колко дълго продължава постваксинационният имунитет, ваксините се създават, за да осигурят надежден и продължителен имунитет."

Оказва се, че без никаква медицинска обоснованост, приоритет се дава на ваксинираните лица.

Не бива да забравяме и хората, които по медицински показатели не могат да се ваксинират или не е препоръчително за тях. С въвеждането на имунизационни паспорти, които осигуряват привилегия, фактически се дискриминират пациентите с хронични заболявания, за които ваксинацията е непрепоръчителна и дори опасна.

От друга гледна точка, за да се въведат привилегии за лицата, които са ваксинирали би трябвало преди това тази възможност да е предоставена на цялото население. В ситуация, в която в световен мащаб има недостиг на ваксини и не всеки желаещ може да се ваксинира, е напълно изключено да има приоритет за тези, които са успели, а останалите да бъдат поставени в неблагоприятно положение, само защото не им е била дадена възможност.

Този въпрос не се коментира често на нашите географски ширини, но в голяма част от Европа и отвъд океана често е тема на дискусии. Въпросът за дискриминация и увеличаване на социалното неравенство с въвеждане на паспорти – пропуски, стои освен на национално и на международно ниво.

„Одобрените коронавирусни ваксини, с някои изключения, обикновено се разпространяват сред страни достатъчно богати, за да ги купят или произведат. Най-бедните в света може да са на две или три години от ваксинацията.
Обърнете внимание на маневрирането в рамките на Европейския съюз, чиито 27 държави членки споделят граници, но имат ярко различни икономически нужди и нива на ваксинация.“ – казва Никол А. Ерет, експерт по обществено здраве във Вашингтон, пред NY Times.

При всички положения въвеждането на привилегии за ваксинираните, без да се вземат предвид всички странични фактори е доста прибързано и необмислено действие. Дори и целта да оправдава средствата, пак е немислимо фундаменталните права на човека и неговите свободи да бъдат изкупителна жертва на погрешно проведена политика и индустриален недостиг.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up