Четвъртък, Февруари 25, 2021
Интерпол: Престъпни мрежи планират да сринат доставките на ваксини

Докато правителствата се готвят да пуснат ваксини в употреба, престъпните организации планират да се внедрят или да сринат веригите за доставки“. За това алармира генералният секретар на Международната организация на криминалната полиция Интерпол Юрген Щок. В специално изявление, публикувано на интернет страницата на организацията той посочва, че още в близко време престъпните мрежи също ще се активизират и ще се насочат към нищо неподозиращите членове на обществото чрез фалшиви уебсайтове и фалшиви лекарства които могат да представляват значителен риск за здравето и дори за живота им.

 По тези причини Интерпол издава глобална оранжева бюлетина към правоприлагащите органи в своите 194 страни членки, в която ги предупреждава да се подготвят за мрежи за организирана престъпност, насочени към ваксините COVID-19, както физически, така и онлайн.

Оранжевата бюлетина на Интерпол очертава потенциална престъпна дейност във връзка с фалшифициране, кражба и незаконна реклама на ваксини срещу COVID-19 и грип, защото организацията смята, че пандемията вече е предизвикала „безпрецедентно опортюнистично и хищническо престъпно поведение“. В нея се посочват и примери за престъпления, при които лица са рекламирали, продавали и прилагали фалшиви ваксини.

Тъй като редица ваксини срещу COVID-19 се доближават до одобрение и разпространение в световен мащаб, гарантирането на безопасността на веригата на доставки и идентифицирането на незаконни уебсайтове, които продават фалшиви продукти, ще бъдат от съществено значение, добавят от Интерпол и призовават за добра координация между правоприлагащите и здравните регулаторни органи.

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up