Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Случаят в Пловдив

Двама души умряха, оставени на стълбите и тротоара пред университетската болница. Бог да ги прости! Бог да прости и на всички нас, които с действие или бездействие повече или по-малко позволихме това да се случи, в 21 век, в Европейска България.
Няма значение дали са били болни от Ковид или не. Няма значение колко тежко болни са били. Дори да приемем, че са били неизлечимо болни, това оправдава ли оставянето им на тротоара и на стълбите за 40 минути в такова тежко състояние?

Здравният министър каза, че той не е виновен за инцидента. От болницата казаха, че не са виновни. Остава да са пациентите.....
Може и да намерите виновен, но ако не се изследва процеса, това ще се случи отново и отново и този път може да е ваш ред.
Ако това беше единствен случай, изключение от иначе безпрепятствен достъп до качествена медицинска помощ на всички болни в страната, щяхме да търсим вината само в конкретната болница, в нейното управление или в персонала на отделението.
Само, че това е третият случай на починали пред болницата пациенти само в Пловдив, за който аз знам през последните десетина дни. Имаше няколко в София, в Бургас и др. Няма нужда да ги броим, защото „нямаме легла“ стана девиз на медицинското ни обслужване в разгара на епидемията. Това означава, че освен местен, имаме и системен проблем.
Много болници отказват да приемат пациенти или правят подбор под предлог, че нямат легла. В същото време НЗОК съобщава че 60% от леглата, за които има сключени договори са свободни. Парадокс? Не, закономерен резултат на водената политика на централно планиране в здравеопазването.

Чувам някои да казват, че всичко било, защото здравеопазването било станало търговия. Тези хора или са много глупави или са изпечени мошеници, които манипулират общественото мнение, разчитайки на неосведомеността на хората. Доказателствата:
Имаме основен пакет медицински дейности с фиксирани цени, който „осигурява безплатна медицинска помощ“ на всички, нали?
Имаме Национална здравна карта, която „задоволява изцяло потребностите на населението от медицинска помощ“, нали?
Понеже всички потребности са задоволени сме въвели законова забрана да се разкриват нови болници и нови структури или дейности в съществуващите. Забранили сме със закон и на НЗОК да сключва нови договори и изменя сключените за срока на НРД.
Имаме медицински стандарти, чиито изисквания за брой персонал „гарантирали качествено здравеопазване за всички пациенти“, нали?
Имаме лимити на всички дейности и разпределение по квоти между лечебните заведения, нали?
Болниците сега получават 85% от лимита си независимо дали работят или не. Предстои НЗОК да започне да заплаща пряко заплатите на лекарите, сестрите и санитарите – предложението е в Парламента и ще бъде гласувано тези дни.
Къде виждате тук място за търговия, свободен пазар и свободна конкуренция? Това не е пазар. Това са характеристиките на едно голямо социалистическо предприятие с бюджетно финансиране. Регистрацията на болниците по търговския закон не променя този факт.
Какъв е този търговец, който ще връща клиентите си при 60% празен капацитет? Помните ли, че в дните на най-голяма паника през пролетта, хората се втурнаха да се презапасяват. Да ни би в резултат на това от магазините да изчезнаха стоките от първа необходимост? Напротив, търговците направиха най-големите си обороти и бяха доволни.
Ако предоставянето на медицински услуги беше пазарно регулирана дейост, болниците не само, че нямаше да връщат пациенти, но щяха да приемат и такива, които дори нямат належаща нужда от болнично лечение. Щяха да ги търсят по домовете и да ги молят да постъпят при тях, защото условията са по-добри от другите.
Така стоят нещата а свободния пазар.
Грозната картина, която виждаме е абсолютният провал на водената просоциалистическа здравна политика през последните десетина години.
До скоро резултатите бяха видими само за експертите и пострадалите, сега в условията на криза са видими за всички.
Мразя този израз, но се налага да го използвам. Казах ви, че това е грешна политика! Много пъти ви го казах!
Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up